Tuning, auto

Tuning, auto Zdroj: Profimedia.cz

Závodní auta na silnici nepatří !

Smrtelná nehoda u Slaného, zaviněná hazardní jízdou nejméně jednoho sportovního a sportovně vytuněného vozidla jedoucího z tuningového srazu, nastoluje otázku: Patří tahle auta na silnici?

 

Plně respektuji zálibu v silných sportovních autech, se kterými se dá jezdit skoro jako formule jedna, a plně respektuji zálibu ve sportovním tuningu automobilů. Lidé, kteří je milují, mají svá práva a neměli by být nijak citelně omezováni. Stejně tak plně respektuji práva sadomasochistů a lidí, kteří mají zálibu ve fekálním sexu zvaném kaviar a jsem proti jejich diskriminaci.

 

 

U obou skupin obyvatel - jak tunerů,tak sadomasochistů - však považuji za důležité, aby svůj koníček provozovali v prostoru k tomu vymezeném, nikoliv v běžném - městském či silničním - provozu. Budu do poslední kapky krve hájit práva sadomasochistů do sytosti se bičovat - ovšem pouze v S/M klubu. Naopak budu protestovat, když si dva sadomasochisté rozhodnou projevovat své sklony v případě, že jeden z nich bude připoután ke kandelábru veřejného osvětlení na Václaváku. Stejně tak budu hájit práva milovníků sportovních aut v nich sportovně jezdit, závodit a bezohledně se předjíždět na okruhu - a třeba bez pásů a přileb, když se chtějí pozabíjet, je to jejich demokratické právo! Do běžného silničního provozu však sportovní jízda, a potažmo ani sportovní či sportovně vytuněný automobil nepatří. Do běžného provozu patří vozidla určená k přepravě osob a nákladu, nikoliv k závodění.

 

Proto by bylo načase zavést zákaz jízdy sportovních aut po komunikacích mimo závodní okruhy. Tam ať si je majitelé přivezou na vozíku za normálním autem určeným k přepravě osob a nákladů, ne ke sportu. A do těch aut, která do běžného provozu patří, je už načase začít ze zákona montovat omezovače rychlosti nastavené na 140 km/h. A rychleji jen sanitky a policie, prostě ti s modrými majáky.