JXD

JXD Zdroj: Stanislav Krupař

Dneškem počínaje už si v New Yorku nezapálíte

Kdyby jel prezident Klaus náhodou ještě někdy do New Yorku, bude muset nechat Hájka doma. A vůbec ne kvůli jeho přesvědčení, že bin Ládin je cosi jako vlk z Červené karkulky.

 

Dneškem počínaje totiž vstoupil v New Yorku v platnost zákon, zakazující kouření na většině veřejných prostor ve městě. Zákon zakazující kouřit v parcích už přijalo Chicago, Los Angeles a San Francisco, ale newyorský starosta Michael Bloomberg šel v zákazech zatím nejdál. Zákaz se vztahuje na všechny parky ve městě (nezapálíte si v Central Parku), dále na náměstí (nedáte si čouda na Times Square), stejně jako na všechny pláže a promenády, stadiony a golfová hřiště.

 

Zajímavé přitom je, že Bloomberg, který opatření prosadil, byl do své funkce zvolen jako republikánský kandidát (byť v posledním volebním období už kandidoval jako nezávislý).  Těžko tedy toto nařízení svést na zatracené africké levičáky, kteří nyní v Americe, alespoň podle Petra Hájka, vládnou.

 

Na druhé straně se část newyorčanů chystá zákonu vzepřít, byť podle všeho nepůjde o masovou demonstraci. Deník Guardian cituje Audrey Silka, šéfa skupiny Citizens Lobbying Against Smoker Harassment, která chystá demonstrativní pochod se zapálenými cigaretami na promenádě v Brighton Beach u Coney Islandu už tuto sobotu. "Budeme tomuto zákonu věnovat přesně takovou pozornost, jakou si zaslouží. Tedy žádnou."

 

Samotné držení krabičky cigaret je podle všeho v New Yorku stále legální. Zatím.