Ikea

Ikea Zdroj: flickr.com

Ikea údajně týrá své zaměstnance. Hodil by se jim Francouz

Začátkem týdne se objevila zpráva, že švédský gigant týrá své zaměstnance v továrně ve virginském Denvillu. Dělníci se bouří a tvoří demonstrující skupinky, jež vedení ze Švédska striktně zakazuje.

Američtí zaměstnanci továrny mají brát mnohem nižší platy než ti evropští. Dělníkům virginské továrny se nelíbí, že evropští zaměstnanci továren Ikea odvedou díky tomu, že je Ikea monopol, stejný kus práce jako ti v USA. Přitom berou devatenáct dolarů na hodinu oproti sotva osmi.

 

Zásadně však nesouhlasí s přístupem vedení Ikey. To jim prý nedává dostatečnou dovolenou. Opět se porovnávají s evropskými standardy, kde má zaměstnanec Ikey nárok na pět týdnů placené dovolené v roce. Tu si vybírá sám. Zaměstnanci z Denvillu mají nárok na dvanáct dnů dovolené, z níž datum osmi dnů vybírá zaměstnanec. Za nejvyšší vedení společnosti se ve Švédsku k událostem vyjádřila Ingrid Steenová. Situaci v Denvillu označila za smutnou. Samotné stížnosti však odmítla rozvádět. Zaslechla prý nějaké zvěsti o tom, že se v denvillské továrně tvoří různá hnutí a skupinky pracovníků za lepší práva, což však „není nic, co by nejvyšší vedení ve Švédsku podpořilo či s tím jakkoliv souhlasilo“. Jestli je něco smutné, tak spíš fakt, že odmítají své zaměstnance nechat svobodně protestovat.

 

 

Škoda že vedení továrny je tvořeno převážně americkými experty až na pár Švédů, kteří ovšem dohlížejí na produkty továrny, ne na její provoz. Možná proto se ztrácí ta očekávaná švédská lidskost a jednoduchost. Nebylo by to poprvé, kdy se v Americe svým způsobem týrali zaměstnanci. Reflex.cz vás již v minulosti informoval o nehezkém zacházení se zaměstnanci v Disneylandu.


Neumím si představit Švéda, jenž byl do USA vyslán, aby vedl továrnu s dobrou pověstí, který svým zaměstnancům v pátek oznámí, že budou mít víkendovou šichtu. Což je v případě denvillské továrny údajně běžné.