Prase ve školce

Prase ve školce Zdroj: Stanislav Krupař

Gastronomie multikulturalismu: Vepřové do letadel!

Úcta k jiné kultuře je hezká věc, ale nemusíme kvůli tomu popírat naše potravní zvyklosti. Alespoň ne cestou k nám domů.

 

Na cestě do Maroka nám v letadle (Air France, nikoliv marockém) cestou do Rabatu naservírovali prasoprostou krmi. Jídlo, u něhož byla cedulka s několika jazyky napsanou deklarací „toto jídlo neobsahuje vepřové“. Potěšilo mě, jak francouzské aerolinie respektují při cestě do islámské země islámské potravní návyky.

 

 

Při zpáteční cestě přinesla letuška jídlo — a hele, zase prasoprosté! Namísto aby nás francouzské letušky vítaly provensálskými klobáskami a červeným vínem, zase strava dělaná tak, aby nenaštvala muslima.

 

Principiálně je představitelné, že bychom v letadlech nabízeli vepřovou NEBO velblouda a pivo NEBO čaj. To, co děláme — že slevujeme z našich zvyků a tradic i na vlastním území —, je ale skutečně moc. Ztrácíme tím vlastní identitu, a to dokonce doma. Přesto tak euroatlantická civilizace činí i v době, kdy se už levicové teorie o multikulturalismu odebraly za marxismem a leninismem do žumpy dějin.