Silné motorky

Silné motorky Zdroj: Petr Bělka

Za řídítka silného motocyklu se posadíte až ve 24 letech. Pokud tedy nemáte trénink z fichtla

Vláda schválila návrh novely zákona o silničním provozu, jenž pochází z dílny ministerstva dopravy. Z něj vyplývá, že před dosažením věku 24 let budou mít právo na tento typ řidičského průkazu pouze motocyklisté, kteří mají zkušenosti ze slabšího stroje.

Vyšší věková hranice pro řízení motocyklů s výkonem nad 35 kilowattů byla zvolena „zejména za účelem zvýšení bezpečnosti silničního provozu“, uvedl zdroj pro ČTK.

 

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 753 lidí v rámci 75 522 nehod, z čehož měla řadu úmrtí na svědomí právě jízda na silné motorce. Nehodovost motorkářů je podle očekávání nejvyšší v létě. Vloni se dokonce motorkářům podařilo dostat na počet šesti úmrtí za jeden víkend. Pokud má žadatel o řidičák na silný motocykl dvouletou zkušenost s řízením slabšího stroje, bude o něj — pokud novela začne platit — moci požádat už ve svých 20 letech. Ti opravdu vášniví a rádobyzkušení mladí motorkáři budou tedy na silných motorkách jezdit i nadále. Jednoduše proto, že budou mít dvouletý „trénink“ na babettách a fichtlech.

 

 

Co se statistik týče, loňský rok nám přinesl ve skupině 21 až 24 let 4835 nehod, z čehož bylo 72 smrtelných. Oproti roku 2009 to byl pokles o osm mrtvých. Tato statistika však zahrnuje auta i motocykly dohromady. Ve zmíněné věkové skupině se podle statistiky, kterou vypracovalo pro Reflex policejní prezidium, zabilo "pouhých" devět motorkářů. Zato skupina následující, a to 25 až 34 let, čítala 39 mrtvých. Proč je tedy novou úpravou zákona postižena právě tato věková skupina, není zcela jasné. Možná proto, že se počítá s menší mentální vyspělostí a naopak větší tendencí k předvádění se?

 

Není mi úplně jasné, proč se ale nedá věková hranice prostě zvýšit a tečka. Jsi ještě mladý a zbrklý s tendencemi předvádět se, čímž ohrožuješ všechny kolem včetně sebe, tak si holt počkáš, až budeš starší a budeš moci řídit silný stroj. Návrh zákona by to byl velice dobrý, kdyby neměl prostor pro takzvané přečurávání, které je v této zemi tolik oblíbenou činností.