Jak se trhalo jmelí

Jak se trhalo jmelí Zdroj: Adam Kolář

Jak se trhalo jmelí
Jak se trhalo jmelí
Jak se trhalo jmelí
Jak se trhalo jmelí
Jak se trhalo jmelí
13
Fotogalerie

Přichází poslední advent. Podívejte se, jak se trhalo jmelí

Dnes je poslední advent, a tedy i poslední možnost věnovat svým blízkým větvičku jmelí. Správně se mělo jmelí věnovat už včera, jeden den před posledním adventem.

Tradice trhání jmelí se táhne až ke germánským a keltským kmenům. Na Nový rok pro ně hrálo velikou roli. Bylo zvykem, že druidové ořezávali větvičky jmelí zlatým srpem, a to jim pak mělo přinést štěstí po celý rok. Někteří dokonce nosili jmelí na krku, aby je ochránilo před zlými silami.

Málokdo však ví, že jmelí je vlastně parazit. Roznáší se především díky ptačímu trusu. Ptáci totiž sezobou bobule jmelí, které v sobě má semínko, a to se skrze ptačí trus rozmnoží na ostatní stromy. Především parazituje na borovicích, jedlích, akátech, topolech čí jabloních. Trháním jmelí tedy pomáháte stromu, který byl tímto parazitem napaden. Pokud ovšem nepoužíváte praktiky populární především u myslivců. Mají totiž tendence sestřelovat brokovnicí celé větve stromu.

Zdali nosí jmelí štěstí, to je ve hvězdách. Jedno je ale jisté – vývar z větviček jmelí se používá pro snížení vysokého tlaku, proti křečím a má také močopudné účinky. Fotografie z letošního trhání jmelí najdete ve fotogalerii.