Benslie Row

Benslie Row Zdroj: Rosser1954

Mezilidské vztahy: Komu chybí a komu přebývá soused?

Dostal se mi do rukou průzkum, jak jsme na tom se vztahy ke svým sousedům. Vyšel v prosinci, prováděl se v listopadu a nedovedu odhadnout jeho trvanlivost a už vůbec ne všeplatnost, ani užitečnost pro svět - mě ale přivedl k sebereflexi.

 

Tak jako jeho autoři se i já raduji, když v něm čtu, že více než polovina respondentů ze šesti set čtrnácti dotázaných (přesně 53 procenta) má svého souseda ráda. A jedenácti z dotázaných se dokonce stýská (!), když svého souseda nevidí déle než týden. Jen dvacet procent z nás své sousedy nesnáší. Nejčastěji nám na nich, jak se píše ve zprávě k výzkumu, vadí „vrtání, bouchání, řezání a dupání do časných ranních hodin. Naopak nás soused dokáže potěšit, když přijde s domácí slivovicí, pohlídá děti anebo se odstěhuje.“

 

 

Průzkum mě přinutil zmapovat si vlastní sousedské vztahy. Zjistila jsem, že necelým deseti procentům svých sousedů v domě se záměrně vyhýbám, protože tuším konflikt. Jednoho potkávám vysloveně ráda, jelikož mu to sluší, a jednu sousedku vysloveně nerada, protože ve vzduchu vždycky visí pavlačová přestřelka. Vzhledem k tomu, že můj předchozí soused z malé středočeské vísky na mě bral opakovaně sekyru, když jsem v zimní rána startovala auto, a v létě mi z terasy ukradl památnou dubovou lavici a stůl a dodnes na ní provokativně vysedává na svém balkóně, dospěla jsem k závěru, že míra polepšení v oblasti sousedských vztahů je v mém případě přinejmenším 99 procent.

 

 

A aby bylo ještě líp a já nahonila to procentíčko, pozdravuji pana P., který bydlí pod námi, a slibuji, že se odnaučíme dupat.