Erich Brabec

Erich Brabec Zdroj: Barbora Reichová SPORT

Bude „cestovatel“ Brabec posilou Sparty?

O víkendu skončí zimní olympiáda, čili „tělovýchova“, a tak se konečně dostane ke slovu pořádný sport, tedy fotbal, řeknou si s mírnou nadsázkou mnozí z ryzích fanoušků.

Již smířeni s nezdarem českého národního týmu, jenž nepostoupil na mistrovství světa, budou upínat své zraky ke Gambrinus lize – bojům o titul, poháry i o záchranu.

Erich Brabec odpovídá novinářům na otázky ohledně přestupu do Sparty.Erich Brabec odpovídá novinářům na otázky ohledně přestupu do Sparty.|Barbora Reichová SPORT

Kromě těchto obvyklých otazníků je tu ještě jeden zvláštní: Bude posilou Sparty nedávný kapitán Slavie Erich Brabec (33)? Hráč, o němž se nyní psalo víc, než bývá zvykem, přičemž to podstatné v jeho sportovním CV média kupodivu moc nezmiňují. Patří totiž k rekordmanům v počtu přestupů. Posuďte sami. S fotbalem začínal jako kluk ve Větřní, krátce hrál v Českém Krumlově a poté v Českých Budějovicích (1992-98). Tady neměl jisté místo v sestavě, a tak hostoval v Chrudimi a v Poštovné. Další čtyři roky odehrál v Drnovicích (1998-2002), odkud zamířil do Ruska, ale v Dynamu Moskva (2002-04) a Vladikavkazu (2004-05), hrál spíš za B-týmy. Poté vyměnil ruskou ligu za tureckou, půl roku pobyl v Kayserisporu. Zřejmě však ani zde nevynikal, a tak zkusil po jedné sezoně v rakouském Paschingu (2005-06) a švýcarském Aarau (2006-07). Protože se asi opět neprosadil, zamířil do Slavie (2007-09). Z Edenu, byť byl kapitánem mistra ligy, ho však před začátkem další sezóny vyhodili, což dosud nebylo jak klubem, tak hráčem upokojivě vysvětleno. Jistě, proslýchá se leccos o nekalostech, jež, marná sláva, k fotbalu patřily, patří a patřit budou. Avšak cestovatel Brabec si záhy sehnal nové angažmá, a to opět v Turecku. Kdyby ale byl opravdu velký borec, jistě by v Ankaragücü zůstal. Turecká liga platí totiž více než česká. On však nezůstal, nýbrž po půl roce se vrací domů – a sebevědomě rovnou do Sparty. Kdo trochu rozumí fotbalu a pohlédne na jeho klubové štace, má jasno – Brabec je pouze průměrný hráč, byť dvakrát nastoupil za národní A-mužstvo. Průměrný hráč, jenž umí úžasně prodat svůj průměrný hráčský potenciál. Ale pozor, to je velké umění, možná to největší! Sparta mu údajně nabízí plat osm miliónů ročně. Neberte to...

Průměrný fotbalista, leč s vizáží i kultivovaným vstupováním, čili sympatický chlapík. A to i tím, jak dokáže klubové funkcionáře i trenéry – řekněme to přímo – obalamutit. Už jen proto mu lze přát, aby ve Spartě uspěl. Bude to mít však hodně těžké. Razantního Hubníka, stopera se vším všudy, může svým nemastným neslaným stylem nahradit jen stěží v domácí lize. Na evropské scéně vyloučeno.

Ale dosti Brabce, průměrného hráče průměrné ligy! Ta bude hlavně zajímavá tím, že na favorita Spartu si v boji o titul kromě Teplic troufá i Ostrava. Slavia s velkou ztrátou „hrozí“ stíhací jízdou, ale ta může vyjít pouze po výtečném startu. Pokud jde o sestup, jsou po posílení Českých Budějovic i Kladna jasným kandidátem falešní „klokani“ ze Střížkova. Ke kvalitě ligy může přispět i to, že pitomci zvaní rowdies budou po výtržnostech v hledištích lapeni a potrestáni tím, že se na fotbal pár let nejen nedostanou, ale v době zápasů se dostaví na policejní stanice v místě svého bydliště.