Jóga s domácími mazlíčky

Jóga s domácími mazlíčky Zdroj: Perfect Fit

Jóga s domácími mazlíčky
Jóga s domácími mazlíčky
Jóga s domácími mazlíčky
Jóga s domácími mazlíčky
Jóga s domácími mazlíčky
6
Fotogalerie

Jóga se psem nebo kočkou? Cvičení s domácími mazlíčky má víc benefitů, než byste čekali

Chcete-li se cítit dobře, neměl by ve vašem denním režimu chybět pohyb a nejinak je tomu i u domácích mazlíčků. Ti potřebují ve své rutině zábavu a cvičení možná ještě více než lidé. Ideální je, pokud propojíte své pohybové aktivity s těmi, které budou bavit i vaše čtyřnohé kamarády. Takovým cvičením je například jóga s domácími mazlíčky, která právě zažívá boom po celém světě.

Pohyb a kvalitní a vyvážená strava je základem každého zdravého organismu a je klíčový nejen u psů, ale i koček. Díky aktivnímu životu jsou zvířata odolnější, mají optimální váhu, netrápí je obezita a s ní spojené zdravotní neduhy. Jsou aktivnější, hravější a hlavně zdravější. Nešvar některých majitelů spočívá v tom, že svému chlupatému mazlíčkovi chtějí takzvaně dopřát.

Aktivně strávený čas se svým mazlíčkem má jen samá plus. Ať už vyberete jakýkoliv sport či zábavu, poraďte se s odborníkem, že je pro vašeho mazlíčka vhodný. I pohyb u zvířat má totiž své zásady, které je nutné dodržovat. Málokdo například ví, že mazlíčka je potřeba před výkonem zahřát a po výkonu zchladit.

“Stejně jako u lidí, je i u zvířat po fyzické aktivitě (kdy jsou svaly zahřáté) ideální zařadit strečink. Eventuálně svaly zahřejte masáží. Vždy protahujte i antagonistické skupiny svalů (které jsou zodpovědné za protichůdný pohyb, provádí flexi v kloubu a extenzi, tzn., že jedny sval natáhnou a druhé skrčí) a pokud se pejsek věnuje sportu se specifickým pohybem, zařaďte do domácího cvičení i kompenzační cviky, aby nedocházelo k jednostrannému zatížení určitých částí těla. Zátěž se v trochu jiném smyslu dotýká i mazlíčků s nadváhou, kteří mohou trpět na onemocnění kloubů a kostí, nadměrně zatěžují srdce i dýchací ústrojí. Obézním mazlíčkům by mohl nepřiměřený pohyb přitížit, proto fyzické aktivity zařaďte pozvolna. Motivací pro vás i vašeho mazlíčka může být skutečnost, že každých shozených 10 % hmotnosti znamená zbavení se 30 % bolesti pohybového aparátu. Udržovat psa v optimální kondici se tedy opravdu vyplatí,” říká veterinární fyzioterapeutka Zuzana Jeddai, CSART z kliniky PhysioDOG.

Každodenním základem pro naše psí parťáky je alespoň jedna delší procházka. Existuje ale spoustu dalších aktivit, které vás rozhýbou a při nichž si užijete společnou zábavu, a navíc prohloubíte vzájemný vztah. Takovým sportem může být například agility, kdy pes běhá přes různé překážky. Tanečníci zase mohou vyzkoušet dogdancing, zahrát si můžete i dogfrisbee –klasické házení talířem, skvělé jsou i psí dostihy a s opravdu náruživými plemeny se můžete vydat vstříc dogtrekkingu - delší túře, při níž rozvíjíte vzájemné pochopení mezi vámi a vaším parťákem. Při výběru sportu vnímejte i rizika, která z něho pramení. Při náročných sportech, jako např. agility nebo flyball, namáhají psi různé části pohybového aparátu.

Pohyb by měl být součástí denní rutiny i koček - obzvlášť dbát bychom na něj měli u těch indoorových, které žijí pouze v bytě. Kočky jsou od přírody lovci a pohyb mají hluboce zakódovaný v krvi. Jejich chovatelé by si s nimi měli často hrát a podporovat je k aktivitě - například hračkami, které probudí zvědavost a zajistí interakci. Kočka také ocení, bude-li mít doma různé schovávačky a prolézačky, aby se mohla pohybovat i ve výškách. Odměnou po vydařené sportovní hře může být krátká masáž, díky které se majitelé koček zbaví nahromaděného stresu a završí tak společné strávené chvíle.

Jóga pro lidi, kočky i psy

O tom, že cvičení má pozitivní vliv na tělo i mysl není pochyb. Světem nyní hýbe trend, který má na naši pohodu ještě o stupínek hlubší vliv. Je to společné cvičení jednoduchých ásan s domácími mazlíčky, které má hned několik výhod. Jednak je to příležitost k posílení vzájemného pouta, zároveň je jóga známá svými relaxačními a protistresovými účinky. Tím, že budete jednotlivé pózy cvičit se svým mazlíčkem, mu umožníte rozvíjet flexibilitu, pohyblivost a sílu. Přidejte se k iniciativě značky krmiva Perfect Fit pro kočky a psy a vyzkoušejte společně 7 jednoduchých ásan, díky nimž si vytvoříte skvělý základ pro každodenní cvičení, a navíc vnesete do vašeho domova uklidňující prostředí a harmonii.

Cvičení jógy se zvířaty se začala značka Perfect Fit věnovat s ohledem na filozofii zdraví celého těla, protože věří, že komplexním přístupem k našemu domácímu mazlíčkovi dosáhneme spokojenosti v každé fázi jeho života, a to právě prostřednictvím přístupu založeného na správné výživě, dostatečném pohybu a duševní stimulaci.

Pohybem proti separační úzkosti

Věděli jste, že domácí mazlíčci, zejména psi, mohou trpět separační úzkostí? Je to celkem přirozený jev, protože psi jsou sociální tvorové, kteří mají tendenci vytvářet si s lidmi silné pouto. Když jsou od svých majitelů či členů rodiny odděleni, mohou se cítit osaměle. U citlivých psů může separační úzkost způsobit také změna rutiny, prostředí a nedostatek předvídatelnosti. “Na vině je mnohdy také nedostatek mentální stimulace a fyzické aktivity, která může vést až k frustraci. Obdobně jako u lidí, tak i u psů mají fyzické aktivity vliv na duševní zdraví, které je podstatné pro celkovou životní pohodu. Trávíte-li každý den minimálně 8 hodin v práci, nespoléhejte na to, že se pes doma zabaví. Dbejte na to, aby součástí vašeho společného harmonogramu byla každý den alespoň půlhodinová aktivita,” říká trenér a propagátor pozitivní výchovy psů Tomáš Nushart.