nahoru

Před Vánoci si promrskejte etiketu podle Ladislava Špačka, pomůže jeho nová kniha

Darina Křivánková 22. prosince 2021 • 10:00
Jak správně držet příbor, můžete odkoukat z titulní strany nové knihy Ladislava Špačka
Jak správně držet příbor, můžete odkoukat z titulní strany nové knihy Ladislava Špačka
• foto: 
Darina Křivánková

Do Štědrého dne to máme, co by kamenem. Ať už budete k večeři mít kapra, nebo řízky, užijete pár dobře míněných rad ohledně servírování jídla a chování u stolu. Na pomoc jsem si vzala poměrně čerstvou knihu Etiketa stolování od Ladislava Špačka s podtitulem O dobrých mravech a dobrém jídle. Kdy jindy se pocvičit v solidním chování než o společensky vypjatých vánočních svátcích.

Myslíte si, že techniku používání příboru bravurně zvládáte už od svých tří let? Že víte, jak se drží sklenka nebo jak vyřešit trapnou situaci v restauraci, když vám číšník nedopatřením přinese špatné jídlo? Špačkova objemná bichle etikety vás nejspíš vyvede z omylu. V mnoha ohledech jsme zvlčili, proto není vůbec na škodu alespoň ­základně se společensky zorientovat. Nejspíš máte ohledně štědrovečerního stolování své zvyky a rituály, což je chvályhodné, ale dopřáváte danému okamžiku dostatečnou důstojnost? Jak vypadá váš sváteční stůl a co máte na sobě?

Premium

Přečtěte si článek s předplatným Premium Plus

Získejte neomezený přístup na devět různých služeb včetně Reflex.cz




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.