
Představte si, že je sobota. Máte za sebou náročný pracovní týden, venku prší, z nějakého důvodu jste doma sami. Nic se vám nechce a nic nemusíte. Jaké jídlo si připravíte? Nejspíš to bude něco, co nevyžaduje složitou přípravu, postačí na to jen pár surovin, bude to teplé a bude se to dát jíst jen jednou rukou. S talířem či miskou se totiž budete chtít zamuchlat pod deku, schoulit se a dopřát si chvíli blažené intimity.
Dáte si lžíci a jsou vám čtyři roky
Máte odpověď? Já bych si nejspíš dopřála těstoviny se spoustou husté sýrové omáčky nebo šťouchané brambory s poctivou porcí másla, cibulkou a opečenou slaninou. Jsem – holt – slaný typ, pocit konejšivého uspokojení ve mně vyvolává vidina táhnoucího se čedaru. Většina mých přátel a známých ale v takové situaci prahne po něčem sladkém. Nejčastěji padla jako odpověď krupicová kaše. Nedivím se.