Zkusit žít nějaký čas bez masa není velký problém, škála vegetariánských jídel je velmi pestrá

Zkusit žít nějaký čas bez masa není velký problém, škála vegetariánských jídel je velmi pestrá Zdroj: Profimedia.cz

Začalo postní období. Čeho se dokážete na 40 dní vzdát?

V mnoha ohledech je předvelikonoční půst to, co mnozí z nás zahájili už na začátku roku: tedy střídmá strava, z níž se vyřadí jen „něco“. Jenže když venku fest mrzne, je třeba se pořádně zahřát a vykrmit. Pokud se chceme uskromnit a ulehčit tělu, správný čas nastává právě teď, od Popeleční středy.

Termín masopustu se každý rok mění, proto se mění i datum Popeleční středy. Jediná jistota je, že je to ve středu. Masopust se vypočítává podle data Velikonoc. Kdy jsou Velikonoce, zjistíme pohledem do diáře nebo na internet. Ale jak se jejich datum určuje? Nejdřív musíme vědět, kdy je úplněk po prvním jarním dnu – předpokládejme, že nám to zjistí nějaký astrolog –, pak je jasné, že Velikonoce začnou v pátek po tomto úplňku. Letos tedy Velký pátek vychází na 2. dubna a Velikonoční neděle na 4. dubna, den poté můžeme vyrazit na koledu. Takže k Popeleční středě: její datum vypočteme tak, že od pondělka týdne, v němž jsou Velikonoce, odečteme 40 dní a máme 17. února, tedy začátek předvelikonočního půstu.

Na čas vegetariánem

Už jsme tu několikrát probírali, že „půst“ neznamená přestat jíst docela. Je ale vždycky dost zajímavé vyzkoušet si, co s námi udělá, když vyřadíme z jídelníčku nějakou potravinu. Celkem časté je vynechání alkoholu, v tom už nejspíš leckdo jede v rámci suchého února. Pozitiva jsou zřejmá na první dobrou: žádná kocovina, nějaké to kilo dole, celkově zdravější pocit, i peněženka to pocítí.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!