Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Martin a Zdeněk Jahodovi
Zdeněk a Martin Jahodovi
Rodina Jahodových vlastní značku Emco už 30 let
3
Fotogalerie

České cereálie vznikly před 30 lety v kuchyni a přepsaly slovníky. Dodnes jde o rodinný byznys

Firma Emco letos slaví 30. výročí. V roce 1990 společnost zakládal Zdeněk Jahoda, který firmu otevíral a zpočátku i řídil ze svého domova za pomocí celé rodiny. Letos vedení převzal nejstarší syn Martin Jahoda. A jak to u rodinných firem bývá, je na co vzpomínat.

Ta o jogurtech

Zakladatel společnosti, Zdeněk Jahoda, začal s podnikáním hned po revoluci. Věnoval se například vývozu dřeva nebo dovozu kalhot do Bílé Labutě, margarínů, jogurtů či cereálií. Na chuť dovážených borůvkových jogurtů Martin Jahoda jen tak nezapomene: „Pamatuji si časy, kdy táta dovážel borůvkové jogurty. Českým zákazníkům tehdy moc nechutnaly, takže jsme jich jednu dobu jedli opravdu hodně,” říká se smíchem nový generální ředitel.

 

Jak vznikl název

Zdeněk Jahoda si pro svou firmu přál název, který bude obsahovat slovo „company“, což v devadesátých letech asociovalo úspěšnou mezinárodní firmu. Od toho je část slova „co“. A začátek „Em“ má souvislost se jménem Martina, nejstaršího syna. Už tehdy se začalo rýsovat, kdo že to jednou rodinnou firmu převezme.

Zápisy do českého slovníku

Borůvkové jogurty na českém trhu neuspěly, zato cereálie se staly hitem. První vlaštovkou, kterou Zdeněk Jahoda představil českým rodinám, byly kukuřičné „cornflakes“. A protože se zamýšlelo vytvořit české obaly, bylo nutné počeštit i název výrobku. A právě tehdy vznikl pojem „kukuřičné lupínky“, který používáme dodnes. Zanedlouho Emco žádalo o zápis do slovníku podruhé, a to v moment, kdy si Češi oblíbili německé müsli. Jahodovi přišli s českou dvousmyslnou verzí “Mysli”.

Business z kuchyně

Protože se manželům Jahodovým nedařilo upéct mysli po vlastní ose, rozhodli se dát inzerát do novin. „Tehdy se nám přihlásila paní, která byla registrovaná na úřadu práce, měla ale zkušenosti s vývojem potravin z jiných firem. Ukazoval jsem jí, jak bych si představoval, že budeme mysli péct a ona se zeptala, kdo to teda vyvine. Tak říkám, no přece vy! Koupil jsem jí normální kuchyňskou troubu, do které zkoušela dávat na plechy různé směsi a péct je,” popsal začátky vlastní výroby Zdeněk Jahoda.

 

Jak au-pair pomohly nastartovat prodeje

Dnes se to tak možná nezdá, ale v době, kdy Zdeněk Jahoda začal do republiky vozit cereálie, šlo o velký inovátorský počin. Díky mladým Češkám, které začaly po revoluci vyjíždět do zahraničí jako au-pair a s cereáliemi se tam seznámily, se ale prodeje začaly rozjíždět.

Emco není jenom Mysli

Vývoj výrobků je v Emcu velmi oblíbenou disciplínou. Důkazem jsou produktové inovace, které rozšiřují zavedené kategorie Mysli, kaší či sušenek. Mezi novinky patří ovesné super nápoje, první zeleninové Mysli nebo například slané ovesné krekry.

Co frčí v Maroku

Zatímco v Čechách patří mezi nejoblíbenější výrobky čokoládové Mysli, na severu Afriky jsou to jednoznačně ovesné vločky. Na cestách můžete potkat výrobky od Emca ve více než 50 zemích světa. Až pojedete do Japonska, nezapomeňte se poohlédnout po japonských obalech vašeho oblíbeného Mysli.

Čokoláda a zase ta čokoláda

V Mysli, sušenkách i kaších platí, že nejoblíbenější příchutí je čokoláda! Ročně Emco ve svých výrobcích zpracuje 23 478 kg (přes 23 tun) čokolády. Aktuálně se pyšní čokoládou bez přidaného cukru. Tuto lahodnou surovinu se jim podařilo objevit pro novinku – Super Mysli bez přidaného cukru.

Rodina Jahodů

Rodina je početná a drží vždy při sobě. Manželka Zdeňka Jahody, paní Blanka, měla kromě společné výchovy 3 dětí na starost i dlouhou dobu marketing značky a design obalů.  Dnes provozuje úspěšné jógové studio a stará se o 6 vnoučat. Čtyři z nich má na svědomí Martin, který je pyšným otcem 3 raubířů a malé dcerky. Další dvě vnoučata jsou od starší dcery Lucie.