máta

máta Zdroj: iStock.com

Mentolové cigarety končí, mojito zůstává. Průzkum odhalil, že Češi i Slováci mají rádi "větrové" příchutě

Dlouhé desetiletí žili Češi a Slováci ve společném státě. A ačkoliv už 27 let jde každý svou cestou, stále máme mnoho společného. Kromě jedněch z nejkrásnějších žen na světě máme podobné například i chutě. Zapomeňte ale na knedlo, vepřo či halušky. Pravda je taková, že Češi a Slováci si stejně pochutnají na vanilkové a čokoládové zmrzlině, oba národy milují oříškovou čokoládu a mezi často vyhledávané příchutě se, pro někoho možná překvapivě, zařadil i mentol.

Popularitu mentolu potvrdil velký průzkum obliby příchutí společnosti NMS Market Research na reprezentativním vzorku 2 000 lidí, který zjišťoval, které příchutě milujeme. Až tři čtvrtiny Čechů i Slováků upřednostňuje výrobky s příchutí. A vedle už tradiční vanilkové, čokoládové a oříškové, je to právě mentol, který učaroval chuťovým pohárkům gurmánů z Čech i Slovenska. Pro mentolovou příchuť „hlasovala“ většina Slováků (77%) a Čechů (69%).

Od řeckých bohů až po mojito

Psal o ní už Hippokrates a jejím milovníkem byl i geniální Leonardo da Vinci. Filozof Aristoteles dokonce největšímu vojevůdci všech dob Alexandru Velikému radil, aby svým vojákům nedovoloval konzumovat tuto rostlinu. Její afrodiziakální účinky by totiž podle jeho výkladu mohly odpoutat pozornost vojáků od boje. Řeč je o mátě, z níž se mentol vyrábí. Zmínku o ní najdeme už ve starověkých řeckých legendách, vždyť právě z řeckých bájí její název údajně pochází. Nymfa Minthe byla milenkou boha podsvětí Háda. Jeho manželka Perzefóna na ní tak žárlila, že jí nakonec proměnila v rostlinu. A tato výrazně vonící rostlinka dostala jméno právě po nymfě Minthe. Mátu s oblibou používali i jihoameričtí Indiáni. A tady má kořeny koktejl Mojito, který si v proslaveném kubánském baru La Bodeguita del Medio často a rád vychutnával spisovatel Ernest Hemingway.

Máta peprná klidní podrážděný žaludek, podporuje trávení a skvěle uvolňuje ucpaný nos >>>

A čím si nás mentol tak získal? Nejčastěji se nám tato chuť spojuje s osvěžením, svěžestí. A to proto, že mentol v nás vyvolává chladivý pocit. Máta sama o sobě však neochladí, spustí jen tepelné receptory, které vyšlou signál o ochlazení do našeho mozku. Nejčastěji si tento pocit osvěžení dopřáváme u žvýkaček. I tady se oba národy shodují. Mentolové žvýkačky upřednostňuje 84% Čechů a 83% Slováků. Mentolovou příchuť si rádi dopřejeme i v čokoládě, zmrzlině nebo v čaji. Téměř každý třetí Čech rád sáhne po mentolové čokoládě, až 53% Slováků si s oblibou vychutná mátový čaj.

Podle odhadů si mentolky dopřeje zhruba 400 tisíc dospělých kuřáků v Čechách a 150 tisíc na Slovensku. Patříte k nim i vy? Pokud ano, připravte se na významnou změnu, která přijde již 20. května. Od toho dne o svoje oblíbené mentolky totiž přijdete, protože vejde v platnost nařízení Evropské Unie, kvůli kterému z prodejních pultů nadobro zmizí všechny mentolové cigarety.

A jaké jsou tedy možnosti? Nejlepší by bylo přestat kouřit úplně. Ale buďme k sobě upřímní, není to vůbec nic jednoduchého. Existují ale alternativy, které budou i nadále nabízet mentolovou příchuť. Jsou to e-cigarety a zařízení na zahřívání tabáku. Tyto alternativy neobsahují tolik škodlivých látek jako klasické cigarety, i když nejsou úplně bez rizika. Na tom se shodnou odborníci i mnohé studie.