Skotské bobistce Gillian Cookové na olympiádě ve Vancouveru praskla v přímém přenosu kombinéza.
Švédské uniformy z Londýna
Americké svetry z olympiády v Soči se módním kritikům moc nelíbily.
Bermudské ostrovy mají slabost na šortky, ať už jde o letní olympiádu či zimní. (Pchjongčchang 2018)
Uniformy Italů z letošního Tokia
31
Fotogalerie

Nejhnusnější olympijské uniformy všech dob: Odhalená zadnice i pomočené kalhoty

Olympijské hry jsou soubojem národů a to dávno nejen ve sportovních odvětvích. Jednotlivé země spolu už dlouhá léta nepřímo soupeří i na poli módy a uniformy sportovců, zejména pak na zahajovacím ceremionálu, tak často pochází z dílen světoznámých návrhářů. Ne vždy se ale tak úplně povedou a v historii najdeme i pořádná faux pas. A to včetně sportovců z Česka...

Olympijské hry jsou jedna z nejdůležitějších mezinárodních sportovních událostí a jejich slavnostní zahájení je vysoce prestižní záležitostí, při které se pořadatelská země snaží ohromit svět a jednotlivý účastníci být zase co nejvíce originální. V rámci pravidel a zvyklostí tento neoficiální souboj probíhá na poli módy a sportovci jsou vlastně modely a modelkami na největším přehlídkovém mole, kde se snaží blýsknout nejen návrháři, ale i věhlasné sportovní firmy, jež stojí za jejich dresy a uniformami.

Snaha zaujmout se ale může někdy pořádně zvrtnout a sportovci pak mají leda tak z ostudy kabát. Nechvalné prvenství v této kategorii si letos podle zahraničních komentátorů odnesli Italové, jejichž zahajovací stejnokroje prý vypadají jako když „italská vlajka snědla Pac-Mana a pak se jí udělalo špatně“. A to je designoval Giorgio Armani.

Historie pamatuje i dresy, které neudělaly sportovcům moc parády při závodech. Své o tom ví například americké cyklistky z letních olympijských her v Londýně, jejichž uniformy vypadaly jako když to nevydržely na záchod. A ještě hůř dopadla britská bobistka Gillian Cooková, jíž na zímních olympijských hrách ve Vancouveru v přímém přenosu praskla kombinéza a celému světu ukázala svůj zadek. Na další olympijská oděvní faux pas se můžete podívat v galerii.