Návrh pohřební síně Recompose Seattle od architektů Olson Kundig

Návrh pohřební síně Recompose Seattle od architektů Olson Kundig Zdroj: Olson Kundig

Návrh pohřební síně Recompose Seattle od architektů Olson Kundig
Návrh pohřební síně Recompose Seattle od architektů Olson Kundig
Návrh pohřební síně Recompose Seattle od architektů Olson Kundig
Návrh pohřební síně Recompose Seattle od architektů Olson Kundig
Ředitelka společnosti Recompose Katrina Spadová (vlevo)  a vědkyně Lynne Carpenter-Boggsová
5
Fotogalerie

Eco-friendly i po smrti: Americká firma zkompostuje vaše ostatky a naplánuje zelený pohřeb

Pohřeb nebo kremace? Americká společnost Recompose začne ve státě Washington od února příštího roku nabízet alternativní způsob, který má údajně být mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Firma vyvinula speciální proces rozkladu lidského těla, jedná se tak v podstatě o kompostování lidských pozůstatků.

Bezpečnost a efektivitu procesu vyzkoušel pilotní pokus provedený na tělech 6 dobrovolníků, kteří před svou smrtí s experimentem souhlasili. Výzkum provedl tým z Washington State University vedený půdní vědkyní Lynne Carpenter-Boggsovou. „Smrt určitě není největším environmentálním dopadem našich životů. Ale i tady se můžeme ohlížet po alternativách,“ komentovala Carpenter-Boggsová pro deník The Guardian.

„Zatím se k našemu newsletteru přihlásilo 15 000 lidí,“ uvedla pro BBC Katrina Spadeová, zakladatelka společnosti Recompose. Podle ní za vysoký zájem může starost lidí o životní prostředí. „Projekt se tolik posunul kvůli naléhavosti klimatické změny a vědomí, že to musíme napravit,“ dodala.

Americký stát Washington se loni stal prvním, který povolil kompostování lidských pozůstatků. Legislativa to dovoluje licencovaným organizacím. Společnost Recompose se tak příští rok stane první na světě, která bude nabízet služby v tomto odvětví.

Proces kompostování

Vědci těla umístili do znovu použitelných kovových nádob vystlaných dřevěnými štěpky, vojtěškou a slámou. Poté nádoby nechali otáčet po dobu 4 až 6 týdnů. V průběhu procesu udržovali teplotu na 55 stupních Celisia, správný poměr oxidu uhličitého, dusíku a kyslíku.

Nastavili zkrátka takové podmínky, které vytváří perfektní prostředí pro termofilní mikroby. Ty se postaraly o značné zrychlení procesu rozkladu, při němž se na kompost rozloží vše včetně kostí a zubů. Z jednoho lidského těla je tímto způsobem možné získat 2 kolečka půdy. Ta má být biologicky bezpečná, a nejbližší tak mohou pozůstatky rozprášit jako po kremaci nebo je dokonce použít ke hnojení rostlin.

Zelený pohřeb údajně vyžaduje jednu osminu energie potřebné ke klasické kremaci. Carpenter-Boggsová uvedla, že množství oxidu uhličitého vyprodukovaného kremací ve Spojených státech se rovná množtví CO2 uvolněného při spálení 800 000 barelů ropy.