Jak financovat nákup auta?

Jak financovat nákup auta? Zdroj: Profimedia

Koupit auto přes (ne)bankovní půjčku?

V Česku se ročně prodá téměř 200 000 vozů, přičemž velkou část z nich tvoří nákupy, které nejsou financovány z kapes kupujících. Klasickou možností je leasing, bankovní autopůjčka a v poslední době se čím dál větší popularitě těší i nebankovní půjčky na auto. Máte-li dostateční příjem, a čisté registry dlužníků, poměrně snadno si půjčku na auto zřídíte v bance. Pokud nepatříte k těmto šťastlivcům, pak přichází na scénu právě nebankovní poskytovatelé, kteří nabízejí i autopůjčky bez registru.

Leasing – přežitek dob minulých

Jedná se o formu pronájmu aktiva (v tomto případě automobilu), poskytovaná finančními institucemi. Leasing se dělí na finanční a operativní. V rámci finančního leasingu posíláte na účet poskytovatele této služby pravidelnou platbu a na konci smluvního období získáváte právo odkoupit předmět financování za symbolickou cenu. Využívají ho především lidé, kteří nemají nárok na bankovní autopůjčku.

V případě operativního leasingu opět platíte pravidelně měsíční částku s tím rozdílem, že na konci leasingu zůstává aktivum v majetku leasingové společnosti. Operativní leasing využívají podnikající osoby, které si mohou o tyto platby snížit daňový základ.

Velkou nevýhodou však je, že je automobil po celou dobu splácení v majetku leasingové společnosti. Dostane-li se do problémů, může vám být vůz kdykoliv zabaven. Proto je mnohem výhodnější stát se přímým vlastníkem automobilu. Takovou možnost vám nabídne právě financování autopůjčkou, ať už bankovní nebo nebankovní. Řada prodejců vozů má navíc už dnes smluvní partnery mezi úvěrovými poskytovateli, a tak se čas nutný ke sjednání půjčky na auto zkracuje na minimum.

Nejlepší podmínky nabízí banky

Financujete-li nákup vozidla půjčkou, stáváte se ihned vlastníkem vozidla. Neberete tak na sebe riziko úpadku společnosti a vozem můžete operovat dle svého uvážení. Lidé se často strachují, co si počnou, když nebudou schopni půjčku splácet. Není však důvod k obavám. Dostanete-li se do finanční tísně, můžete vůz jako vlastník kdykoliv prodat a splatit zbytek jistiny úvěru.

Velmi častým řešením financování koupě automobilu jsou účelové půjčky na auto. Tu si lze zřídit v bance. Výhodné úvěrové podmínky však získáte pouze za cenu toho, že budete poměrně složitě prokazovat svou bonitu. Pokud jste ovšem v minulosti vzorně spláceli své úvěry, máte pravidelný příjem a po ruce kupní smlouvu na auto, pak je nejlepší volbou právě návštěva banky. Méně bonitní klienti pak mohou vyzkoušet širokou paletu možností nebankovních společností.

Co nabízí nebankovní společnosti?

Jak jsme uvedli výše, dosáhnout na bankovní úvěr je poměrně náročné. Nebankovní půjčky na auto nabízejí rovněž slušné podmínky, je však třeba zvolit tu správnou. Žádáte-li o úvěr u banky, máte jistotu, že jde o kvalitního věřitele, v nebankovním sektoru je však třeba mít se na pozoru a nepodcenit jeho výběr.

Pokud zvolíte s rozmyslem, budete naopak těžit z výhod nebankovních poskytovatelů. Ačkoliv se na první pohled zdá pořízení půjčky na auto se špatnou úvěrovou historií jako nemožné, není to pravda. Řada nebankovních institucí nabízí půjčky na auto bez registru. Nejlépe je najdete s využitím některého ze srovnávačů autopůjček. Málo se možná ví, že si mohou problémoví žadatelé nechat zprostředkovat půjčku na auto i přes peer-to-peer platformu Zonky. Stačí, když se jejich poptávka po penězích střetne s nabídkou. Očekávejte o něco vyšší úrok, než je na Zonky běžné, stále však můžete oproti klasickým nebankovním půjčkám výrazně ušetřit.