Skleněný most v Číně

Skleněný most v Číně Zdroj: Profimedia

Skleněný most v Číně
Skleněný most v Číně
Skleněný most v Číně
3
Fotogalerie

Čína potají zavřela prosklené turistické vyhlídky. Zjistilo se, že nebyly bezpečné

Jedna z čínských provincií se z bezpečnostních důvodů rozhodla zavřít všech 32 skleněných vyhlídek, které jsou poslední dobou oblíbenou atrakcí domácích i zahraničních turistů. Tyto prosklené vyhlídkové stavby však byly zřejmě postaveny bez zřetele na důležitý faktor: bezpečnost. V Číně je takových staveb přitom tisíce.

Poslední roky se staly zlatým věkem těchto celoskleněných vyhlídek, které lákají svým výhledem do všech stran, a to zejména prosklenou podlahou dolů. Prosklené vyhlídky jsou všude po světě, koneckonců i v londýnském Tower Bridge se můžete projít po vyztuženém skle, skrz nějž je deset metrů pod vámi vidět kalná Temže. Proto i v Číně nechtěli zůstat pozadu a v posledních letech se s těmito vyhlídkami doslova roztrhl pytel. Jenže se poslední dobou ukazuje, že bohužel na úkor bezpečnosti. Informaci o tom, že Čína tyto vyhlídky zavírá, zveřejnil web Shangai.ist a následně jej převzala BBC.

„Neexistují národní standardy, které by upravovaly bezpečnost takových staveb,“ píše mimo jiné Shangai.ist a upozorňuje, že právě proto neexistují kontrolní mechanismy, jak preventivně uhlídat bezpečnost prosklených výškových vyhlídkových staveb.

Na informaci, kterou přinesl Shnagai.ist, je zajímavá ještě jedna skutečnost: vyhlídky byly v provincii Hebei uzavírány zhruba od března 2018, tedy před více než půl rokem. Odehrálo se to však bez jakéhokoliv informování veřejnosti skrze média. Informace se tak dostala do veřejného prostoru až nyní. O nebezpečnosti vyhlídek, resp. o neexistenci stavebně-technických standardů na tyto stavby, neinformovaly ani úřady.

BBC upozornila, že v Číně se v současnosti nachází zhruba 2300 takových skleněných vyhlídek a nelze očekávat, že by byly bezpečnější než ty, které byly uzavřeny v provincii Hebei. V nejméně dvou případech pak procházka po takto postavené atrakci skončila smrtí výletníka.