Zdroj: Benedikt Renč

Pokáč se stále diví, že se najdou lidé, kteří si dobrovolně poslechnou něco, co sám zpatlá někde v obýváku.

Jan Pokorný alias Pokáč, je český písničkář a textař hrající na kytaru a ukulele. Často je označován za Jarka Nohavicu Youtubové doby. V jeho tvorbě se střídá především ironie, sarkasmus a nadsázka. Ve svých textech často zpracovává témata běžného života.

Před pár měsíci jste vydal své druhé album s názvem Úplně levej. Proč jste zvolil tento název?

Úplně levej je jedna z mých nejoblíbenějších písniček na albu, lidi na ni skvěle reagují. Myslím, že je to jedna z těch, ve které by se mohlo pár lidí najít. Můj táta postavil dům, já si neumím ani zarazit hřebík do zdi, aniž bych si při tom neublížil :) A vím, že spousta mých kamarádů to má podobně, tak proč o tom nesložit písničku.

Benedikt Renč

Co pro vás bylo hlavní inspirací při nahrávání nového CD?

Snažím se psát songy ze života, to se nemění. Už jsem trochu ubral v tom, že zásadně nepíšu songy o lásce – teď se jim občas nevyhnu, ale alespoň se snažím je pojmout tak nějak po svém, viz třeba songy Probuzení nebo Láska na vsi. Ale dál mě poutají další běžná témata, jako je rýmička nebo matfyzáci na discu.

Co zatím považujete za svůj největší hudební úspěch?

Vůbec to, že se můžu hudbou živit. Že se najdou lidé, kteří si dobrovolně poslechnou něco, co já zpatlám někde v obýváku, dorazí na koncert, to je super. Že mi spousta rodičů tvrdí, že se kvůli mně jejich dítka začala učit na kytaru nebo ukulele, to je prostě skvělý. A miliony zhlédnutí na youtube nebo zlatá deska mi taky nevadí.

Benedikt Renč

Jaký je to pocit, když víte, že vás už za necelý měsíc čeká koncert v pražském Foru Karlín, který byl několik měsíců předem zcela vyprodaný? Jste nervózní?

Těším se na to, jsem rozhodně méně nervózní, než kdyby nebyla prodaná ani jedna vstupenka. Budu se snažit, ať si to lidi užijí a ať si to užiju i já, koncertuju v jednom kuse a vesměs se to daří, tak snad to nějak nepodělám.

Můžou se vaši fanoušci těšit na něco speciálního, co se koncertu týče, co můžete prozradit?

Určitě! Spousta hostů, unikátní show, prostě jedinečný zážitek. Ale úplně všechno prozradit nechci, ať se mají lidi na co těšit a ať jsou překvapení... snad příjemně.