Companies.cz

Companies.cz Zdroj: Companies.cz

OSVČ nebo S.R.O.? Co je pro podnikatele výhodnější?

Mnozí podnikatelé řeší na začátku nebo i v průběhu svého podnikatelského působení otázku, zda je lepší volbou podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná nebo zda si založit obchodní společnost. Nejrozšířenější obchodní společností v České republice je dlouhodobě společnost s ručením omezeným, a to zejména z důvodu omezeného ručení společníků a nižší ceny na její pořízení. Přesto se však založení s.r.o. a její provoz neobejde bez nákladů, níže proto shrnujeme výhody a nevýhody jednotlivých variant a naše doporučení.

Pokud podnikáte sami tzv. na volné noze a vaše podnikání je založeno výhradně na vašich osobních dovednostech, pak pro vás nemá význam zakládat společnost s ručením omezeným. Naopak v situaci, kdy chcete podnikat s obchodním partnerem, přičemž máte zájem „rozjet značku“, jejíž význam bude daleko přesahovat vás jako zakladatele, pak je pro vás založení s.r.o. jasná volba. Každému společníkovi připadne určitý podíl a společnost můžete budovat řadu let, než se rozhodnete svůj podíl převést nebo podnikání přenechat potomkům. S.r.o. tak není zpravidla vázána na konkrétní osobu a její schopnosti a její hodnota převodem neklesá. 

Otázkou, kterou je také potřeba si zodpovědět hned na začátku, je i to, jaké finanční prostředky má podnikatel k dispozici. Ačkoliv existuje již od poloviny roku 2016 možnost založit si tzv. 100 eurovou s.r.o., jsou celkové náklady na fungování společnosti mnohem vyšší např. za povinné vedení účetnictví. Jako OSVČ zaplatíte sice za vystavení živnostenského listu, další náklady jsou však jen na vás (např. jestli si pronajmete kancelář, zaplatíte za reklamu apod.).

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>

Příjem právnické osoby se daní jednotnou sazbou 19 %, pokud si společníci zisk rozdělí, odvedou srážkovou 15 % daň. V obou případech však neplatí zdravotní ani sociální pojištění. Jak již vyplývá se samotného názvu společnosti, společníci za její dluhy ručí jen omezeně do výše souhrnu nesplaceného vkladu, a to na rozdíl od osoby samostatně výdělečně činné, která si za své dluhy zodpovídá sama a ručí celým svým majetkem

Závěrem lze tedy říct, že podnikání prostřednictvím s.r.o. lze doporučit zejména tehdy, pokud máte zájem dlouhodobě budovat značku, která nebude závislá na dovednosti jediné osoby a chcete-li si zachovat možnost převést v budoucnu podnikání na své děti nebo obchodního partnera tak, aby neztratila na hodnotě. Podnikáte-li sám na volné noze s menším rozpočtem, založení s.r.o. se vám nejspíš nevyplatí.