Bioluminiscenčního plankton Svítilka třpytivá.

Bioluminiscenčního plankton Svítilka třpytivá. Zdroj: Twitter / Kris Williams

Jako z jiného světa: Za magickým mořem nemusíte přes půl světa. Máme ho i v Evropě

Welšské pobřeží nabídlo před pár dny fascinující přírodní show jako z jiné planety. Světélkující plankton byl spatřen v úterý 25. června v brzkých ranních hodinách u pobřeží na výběžku Penmon Point na jihovýchodním cípu ostrova Anglesey nedaleko od města Beaumaris. A není to poprvé a zřejmě ani naposled. Pokud si chcete udělat výlet za úchvatným zážitkem, nemusíte cestovat daleko.

Okouzlující jev známý také jako „mořská jiskra“ nebo také „mořský třpyt“ je dílem bioluminiscenčního planktonu jménem Noctiluca scintillans (Svítilka třpytivá). Ten při vyrušení – vlnami nebo mořskými proudy – začne jasně modře zářit. U pobřeží Walesu byl tento výjev jako z jiného světa zachycen i loni začátkem léta.

Většinou se objevuje v teplých pobřežních vodách, například na Maledivách nebo v Tasmánii. Podobná podívaná se jednou za dva roky naskytne i na kalifornském pobřeží. Způsobuje ji ale jiný druh mořské řasy – Lingulodinium polyedrum, která je zodpovědná i za tzv. rudý příliv.

Bioluminiscenci způsobuje chemická reakce – oxidace luciferinu (z latinského lucifer – světlonoš) za přítomnosti enzymu luciferázy. Světlo mikroorganismů zvaných obrněnky je velmi efektivní. Vyzařuje 96 % světla a pouhá 4 % tepla. Výbojkové žárovky pro představu zvládnou jen 10 %.

Svítilky můžete vyprovokovat k akci rozvířením vody. Ploutve potápěčů za sebou zanechávají modrý ohňostroj. Stejně jako lodě. Starověcí polynéští námořníci údajně používali světélkující plankton k zaměření polohy a navigaci svých lodí.

A proč vlastně svítilky září? Tato schopnost je s nejvyšší pravděpodobností obranným mechanismem, který slouží k tomu, aby nasměroval dravce přímo ke tvoru, který se snaží miniaturní obrněnky požírat.

Jejich rej rád zachycuje fotograf Kris Williams. „Měl jsem to štěstí, že jsem byl svědkem bioluminiscence na velšském pobřeží už několikrát za posledních pět let. A to jak v severním, tak i v jižním Walesu. Když naberete vodu do dlaní, uvidíte jak plankton pokryje vaše prsty jako malé hvězdy. Nebo můžete plavat v moři a pozorovat, jak voda zasvítí, kdykoli se jí dotknete. Vidět to a zažít je opravdu něco magického,“ poznamenává Williams.

 

Moře se loni modře třpytilo i v jižním Walesu, konkrétně na pětikilometrové pláži Aberavon v zátoce Swansea Bay u města Port Talbot. Tehdy svítilky vytáhly z postelí davy lidí. Objevily se i na několika dalších místech.

Podle doktora Andyho Daviese z katedry oceánských věd na Bangorské univerzitě napomáhá teplé počasí k rychlejšímu růstu a reprodukci fytoplanktonu. Ve spojení s klidným mořem, kde se může nashromáždit větší množství planktonu, to povede ke stále nápadnějším a častějším bioluminiscenčním scénám podél velšského pobřeží. Nejpravděpodobněji je spatříte v krytých lokalitách jako jsou třeba zátoky.

Na hon za světélkujícím mořem se ale nejspíš bude vydávat čím dál tím více lovců zážitků. „Myslím, že mořský třpyt hledá stále více lidí. Víc lidí i ví o tom, kde se objevuje. Je to pěkný způsob, jak zmírnit stres a uvědomit si, na jak krásném místě žijeme,“ dodává fotograf Kris Williams.

Podívejte se na loňské video z jeho setkání se svítilkami: