Zdroj: Beryko

6
Fotogalerie

Začínáme s chytrou domácností: 4 tipy pro bezpečnost, čistou podlahu a vzduch

V úvodním článku této minisérie jsme se věnovali chytrému osvětlení. To je skutečně ideální začátek pro hrátky s chytrou domácností, správné světlo má dopad na zdraví i životní komfort.

Pokud ale chcete postoupit na vyšší úroveň, je ideální začít s Xiaomi Mi Smart Sensor Set. Poslouží jako centrum chytré domácnosti a zabezpečovací systém, který vám na dálku řekne, co se u vás doma děje. Základem je tzv. Gateway, která přijímá data z jednotlivých senzorů a přes internet komunikuje s aplikací ve vašem mobilu. Integrované světlo s možností nastavit barvu a regulovat jas se bude hodit třeba jako noční lampička.

Beryko

V sadě dostanete také dálkový spínač, dva senzory otevření oken či dveří a dva senzory pohybu. Jednotlivé moduly jsou drobné a nenápadné, na své místo se jednoduše připevní dodávanými oboustrannými lepícími polštářky. To vše bez nevzhledné kabeláže, knoflíková baterie v senzorech vydrží déle než rok.

Nenápadným příspěvkem do chytré domácnosti je Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor. Do moderního designu zahalený senzor teploty a vlhkosti interiéru přesně změří aktuální hodnoty, zobrazí je na kontrastním displeji, ale také je předá dále do mobilní aplikace a systému, který může přímo řídit topení nebo naopak klimatizaci. To vše s dohledem přes internet, takže si požadovanou teplotu upravíte ještě před příjezdem domů.

Beryko

Součástí chytré domácnosti může být i robotický vysavač, který za vás uklidí, zatímco vy se věnujete něčemu důležitějšímu nebo zábavnějšímu. Do akce jej můžete poslat přes mobilní aplikaci, nebo podle předem stanoveného časového plánu.

Xiaomi má v nabídce několik modelů a špičkovou variantou je Xiaomi Mi Robot Vacuum. Možná jste zvyklí, že robotické vysavače zmateně bloudí po místnosti, ale tady se to díky unikátní kombinaci umělé inteligence a přesných laserových senzorů rozhodně nestane. Při prvním průjezdu si zmapuje místnost a pak už jezdí podle paměti. Masivní baterie vystačí na 150 minut provozu, a kdyby ani to nestačilo, vysavač si sám zajede do nabíjecího docku a pokračovat bude po načerpání energie.

Beryko

Na podlaze je čisto, ale možná jste citliví i na kvalitu vzduchu v místnosti. Xiaomi Mi Air Purifier 2S je chytrá čistička vzduchu, která díky unikátní trojkombinaci filtrů zlikviduje alergeny, prach, pyl, ale i cigaretový kouř. Odstraní částice menší než 0,3µm, což v běžných českých podmínkách znamená až 99,9 % škodlivin.

Beryko

Čistička je konstruovaná tak, aby posloužila, ale nerušila, takže je i při vysokém filtrovacím výkonu (310 m3/hod) úžasně tichá. Malý OLED displej vás jediným pohledem informuje o aktuálním stavu ovzduší, podrobnější informace najdete v mobilní aplikaci – třeba vás upozorní i na to, že je čas vyměnit filtr.

Jak funguje chytré osvětlení? Dozvíte se ZDE.