Výběr světla není tak jednoduchý, jak se zdá.

Výběr světla není tak jednoduchý, jak se zdá. Zdroj: Beryko

Nebojte se chytrého osvětlení. Snadno se instaluje i používá, a navíc zlepšuje kvalitu života

Už jste slyšeli pojem „chytrá domácnost“? Možná to považujete za zbytečný, komplikovaný a drahý výstřelek, ale opak je pravdou a nejlépe je to vidět na chytrém osvětlení. Jeho výhody dalece přesahují klasickou kombinaci vypínač-žárovka, která je s námi už více než 100 let.

Chytré osvětlení má řadu výhod, ale ty nejzásadnější trumfy jsou dva: možnosti ovládání a regulace světelného toku. Jak by se vám líbilo přijít domů a rozsvítit hlasovým povelem? Nebo nechcete měnit zažité zvyky a prostě jen stisknout tlačítko? Ubrat na intenzitě stmívačem? To všechno je možné a přidat můžete také aplikaci v mobilu. Každá ze žárovek je díky domácí Wi-Fi připojená k internetu, takže se i po odchodu můžete podívat, zda jste zhasnuli (a případně to napravit).

U klasické žárovky musíte už v obchodě vybrat, jak silně bude svítit a jak teplé/studené bude její světlo. Ať už vyberete jakkoliv, nevyhnutelně se dostanete do situací, kdy zvolené parametry nebudou vhodné.

Beryko

Vybrali jste velmi intenzivní bílé světlo, abyste dobře viděli na práci? Až stejnou žárovku rozsvítíte uprostřed noci, bude to jako by vás do očí píchaly jehly. A přesně s tím si chytrá žárovka poradí. Díky nastaveným pravidlům přes den poslouží při práci a v noci vám posvítí jen zlomkovou intenzitou a červeným světlem, abyste bezpečně došli na toaletu, ale zároveň vás neprobere z polospánku.

Osvětlení, které respektuje denní cyklus

Díky kombinaci technologií chytrá žárovka pomůže s kvalitnějším odpočinkem. Umí přesně simulovat sluneční světlo a přirozený světelný cyklus v přírodě. Ráno můžete začít s nízkou intenzitou a hromadou žlutého světla, přes den přibývá modrá složka a intenzita, takže vnímáme jasné bílé světlo, které podporuje naši aktivitu. S blížícím se večerem modré světlo slábne, vrací se žluté odstíny a tělo se pomalu připravuje na spánek.

Taková světelná výpomoc se hodí v temných zimních měsících, nebo pokud trávíte většinu života v zastíněných interiérech. Pomáhá zachovat přirozený spánkový cyklus, zlepšuje koncentraci, snižuje stres a zlepšuje náladu.

Jaké žárovky vybrat?

Vše výše napsané dokonale splňuje Xiaomi Philips Wi-Fi Bulb White. Na pohled ji jen těžko rozeznáte od obyčejné žárovky, veškerá technologie se skrývá uvnitř. Výkon je 6,5 wattu, teplota světla se dá regulovat od 3000 do 5700 kelvinů a k dispozici je aplikace Mi Home, ve které žárovku přesně nastavíte pro požadované místo a režim.

Vyšší model Xiaomi Mi Led Smart Bulb zvyšuje výkon na 9 wattů, přidává možnost ovládat osvětlení přes hlasového asistenta od Googlu a hlavně kompletní barevné spektrum. Chcete divokou blikající diskotéku? Máte ji mít. Chcete tlumené červené tóny pro romantickou večeři? Stačí vzít do ruky smartphone a dvakrát švihnout prstem.

Beryko

Příkladem úplně jiného typu svítidla je Xiaomi Yeelight Lightstrip Plus. LED pásek je ideální pro osvětlení kuchyňské linky, schodiště, baru, nebo prostoru za televizí, čímž efektivně snižuje únavu očí při dlouhém sledování obrazovky. Instalace je jednoduchá – dá se volně ohýbat a na místě drží díky samolepící vrstvě. Základní pásek má 2 metry. Moc dlouhé? Prostě jej ustřihněte běžnými nůžkami. Moc krátké? Prodlužovacími kusy se můžete dostat až na 10 metrů.