Česko patří mezi 10 nejlepších zemí v žebříčku s „nejsilnějšími” pasy na světě

Česko patří mezi 10 nejlepších zemí v žebříčku s „nejsilnějšími” pasy na světě Zdroj: profimedia.cz

Chcete vízum do Spojených států? Budete muset poskytnout informace z Instagramu nebo Facebooku

Téměř všichni žadatelé o americké vízum budou muset americkým úřadům poskytnout informace, které vkládají na sociální sítě typu Instagram nebo Facebook. Úřady tak chtějí zajistit větší kontrolu nad tím, kdo vstupuje do jejich země. Novinka se dotkne téměř všech žadatelů, kteří se do Spojených států budou chtít podívat.

Nařízení amerického ministerstva zahraničí uvádí, že žadatelé budou muset kromě doposud vyžadovaných informací, mezi něž patří mimo jiné i informace o trestním stíhání, uvést také jména, pod nimiž figurují na sociálních sítích, dále e-mailové adresy za posledních pět let a nově také číslo mobilního telefonu.

Kdyby se nová regulace zavedla už loni, americké úřady odhadují, že by se dotkla přibližně 14,7 milionů lidí ročně. Diplomatické mise, diplomatičtí pracovníci a státní příslušníci budou z této novinky vyloučeni. Naopak jiné osoby tato bezpečnostní novinka nemine – informace ze sociálních sítí budou muset předkládat například studenti, kteří do USA pojedou ze studijních důvodů, ale také ti, kdo pojedou do USA za prací.

„Snažíme se neustále pracovat na co nejefektivnějším mechanismu procesu screeningu, abychom tak ochránili naše občany. Samozřejmě za přísného dodržování legitimních a legálních prostředků pro ty, kdo chtějí do USA vycestovat,“ uvedlo ministerstvo zahraničí pro britskou BBC.

Novinka se týká výlučně států, které s USA nemají vyjednaný bezvízový styk. Podle stávající úpravy jsou tyto informace vyžadovány v rámci žádosti o vízum pouze od potenciálně „nebezpečných“ osob, o nichž je známo, že přicházejí do země ze zemí, kde působí militantní či teroristické skupiny. Nově tato povinnost dopadne – s výjimkou popsanou výše – na všechny.

Žadatelé budou také vyzváni, aby uvedli i svá jména, pod nimiž figurují na dalších, méně známých sociálních sítích, které již žádost nezmiňuje. Toto by však povinností být nemělo. Čechů se však novinka zřejmě nedotkne, protože Česká republika spadá mezi 38 zemí, které mají s USA bezvízový styk. Ten spočívá v tom, že pro vstup do země je nutné vyplnit elektronický formulář. Ten však paradoxně vyžaduje i informace o sociálních sítích již od svého zavedení.

Trumpova administrativa tento návrh poprvé předložila v březnu 2018. Vyšší kontrola imigrace byla jedním z klíčových bodů prezidentské kampaně v roce 2016, uvedená regulace je tedy jejím konkrétním projevem. Trump během kampaně mnohokrát hovořil o „extrémním“ či „zvýšeném“ prověřování cizinců, kteří chtějí do USA přicestovat.