Papoušek při výslechu na policii mlčel.

Papoušek při výslechu na policii mlčel. Zdroj: Profimedia

Pašeráci drog vycvičili papouška, aby varoval před policií. U výslechu ani nepípnul

Na pozoruhodný případ upozornila před několika dny brazilská média. Případ se odehrál v brazilském státě Piauí, v chudinské čtvrti jeho hlavního města Teresina. Jakmile se tam speciální zásahová jednotka při zásahu přiblížila k místu, kde se podle jejích informací měli ukrývat překupníci drog i se zásobami omamných látek určených k prodeji, začal zelený papoušek vykřikovat a neustále opakovat „Mámo, policie!“. Kriminalisté jsou přesvědčeni, že výcvik papouška měl zcela jasný cíl – upozornit na razii a zmařit tak její úspěšné provedení.

V Teresině měli policisté políčeno na manželský pár, o němž měli informaci, že je zapojen do distribuce drog. Když však došlo k policejní razii, křik papouška upozornil na tiché policejní komando a akce tak byla neúspěšná – podezřelí nebyli zadrženi. Jediný, kdo naopak zadržen byl, je aratinga zelený, učenlivý zelený papoušek, který je schopen naučit se jednoduché věty. Ptáka policie odvezla na služebnu v domnění, že jim papoušek řekne ještě něco víc než jen „Mámo, policie“. Papoušek však po příjezdu k policejnímu „výslechu“ oněměl a před muži zákona doslova ani nepípnul.

„Musel k tomuto účelu být vycvičený,“ uvedl jeden z policistů, který se na operaci podílel. „Jakmile se policie přiblížila, začal křičet,“ dodal. Jméno papouška policie nezná – malý záškodník však u výslechu na policii nezůstane dlouho. Že byl papouškův výcvik cílený, potvrdil i veterinář, který byl k papouškovi přivolán. Zvěrolékař Alexandre Clark zdůraznil, že kdyby šlo pouze o náhodu, byl by papoušek mluvil i před policisty. Policisté jej chtějí převézt do místní zoologické zahrady, kde bude mít prostor pro to, aby se učil létat – kvůli malé klícce, v níž byl pašeráckým párem držen, u něj tato schopnost téměř vymizela. Jakmile bude opět schopný létat, bude podle informací britského deníku Guardian vypuštěn do volné přírody.