Zdroj: Shutterstock

5
Fotogalerie

Transplantace vlasů – která metoda je nejlepší?

Padání vlasů a plešatění je u mužů docela běžná věc. Může za to pohlavní hormon testosteron a genetika. Zatímco někteří muži rezignují a vezmou vlasy strojkem na tři milimetry, jiná část mužů se pustí do boje za bohatou vlasovou kštici a rozhodne se pro transplantaci vlasů. Které metody se dnes používají a která z nich je nejlepší?

Transplantace vlasů se v České republice provádí už více jak 25 let a jejím zdejším průkopníkem je klinika INTER CLINIC Praha – Radotín, která provádí nejosvědčenější techniky vlasové transplantace.

Za ztrátu vlasů může testosteron

Padání vlasů způsobuje genetika a mužský pohlavní hormon testosteron. Ten po přeměně na dihydrotestosteron zničí vlasový kořínek. Pánové typicky plešatí na temeni, dále v koutech, anebo pánům čelo ustupuje a shora na hlavě vzniká rozsáhlá pleš. Vlasy však téměř nikdy nevypadají v oblasti nad ušima a vzadu na hlavě. Proč? Vlasové folikuly jsou v těchto místech geneticky „zdravé“ a přeměna testosteronu zde neprobíhá.

Princip transplantace vlasů

Není tedy nic jednoduššího než geneticky zdravé vlasy přemístit tam, kde vlasy vypadaly. Na to vědci přišli už na začátku minulého století. „V zásadě jde o to, aby vlasové folikuly byly šetrně odebrány a následně vsazeny do kůže tak, aby se uchytily a rostly v přirozeném směru,“ říká ředitel INTER CLINIC Milan Dvořák, mimochodem živý důkaz toho, že transplantované vlasy krásně rostou i po 25 letech od transplantace. „V USA, které je kolébkou vlasových transplantací a kde jsme školili naše lékaře, jsem viděl skvělé výsledky zákroků. Po návratu do ČR jsem hned transplantaci podstoupil a jsem jedním z prvních transplantovaných Čechů,“ říká Milan Dvořák, jehož klinika provádí všechny metody transplantace a na jednu z nich jako jediná v Česku poskytuje doživotní záruku .

Metody transplantace vlasů se liší odběrem vlasových štěpů. Princip jejich následného sázení je velmi podobný.

Metoda FUT neboli metoda stripu

Tato metoda spočívá v odebrání proužku kůže i s vlasy. Kůže se odebírá vzadu na hlavě, kde je jí přebytek a po odebrání nijak nechybí (kůže se sešije jemným plastickým stehem, jizva zůstává schovaná ve vlasech).  Výhoda takto odebraných vlasů je ta, že se nijak nepoškodí vlasové folikuly. Z proužku kůže jsou totiž vlasové štěpy velmi opatrně připravovány pod mikroskopickou kontrolou. Jen nepoškozený vlasový štěp je zárukou toho, že vlas dobře poroste. Na tuto metodu, kterou dodnes používají věhlasné vlasové kliniky po celém světě, poskytuje INTER CLINIC doživotní záruku.

Metoda FUE

U transplantace vlasů metodou FUE se jednotlivé vlasové štěpy odebírají přímo z hlavy. Protože příprava štěpů neprobíhá pod mikroskopickou kontrolou, je zde riziko poškození vlasových štěpů a žádná klinika na tuto metodu neposkytuje záruku. Výhodou této metody je, že nevzniká jizva. Nevýhodou je časová náročnost.

Nové vlasy pořídíte i na splátky, ale počkáte si na ně

U obou metod transplantované vlasy plnohodnotně rostou s odstupem třech měsíců až půl roku. Trpělivost je tedy namístě.
V INTER CLINIC, kde provedli už přes 6 000 vlasových transplantací, si můžete zákrok pořídit i na splátky, dokonce bez navýšení. A jaké je nejvhodnější období, kdy transplantaci podstoupit? „Transplantaci vlasů lze provádět celoročně. Jen doporučuji se vyhnout vyloženě horkým obdobím, kdy se člověk více potí,“ uzavírá Milan Dvořák. Konzultace je v INTER CLINIC nezávazná a bezplatná a domluvit si ji lze na hotline 732 300 900.