Létající taxi firmy Boeing

Létající taxi firmy Boeing Zdroj: Boeing

Létající taxík od Boeingu má za sebou úspěšný zkušební let

Různé světové automobilky se v současné době snaží uvést v život samořídící vozidla, jiné firmy se ovšem při hledání optimální osobní dopravy zaměřily výše – směrem k obloze. Domnívají se totiž, že by doprava vzduchem mohla z mnoha důvodů fungovat mnohem lépe než jízda po silnicích. Jednou z prvních vlaštovek je létající taxík, za kterým stojí firma Boeing.

Dceřiná společnost renomovaného výrobce letadel Aurora Flight Sciences odhalila nejnovější prototyp „létajícího vozidla“, který nemá s letadly skoro nic společného. Co je ale nejdůležitější: stroj v úterý 22. ledna úspěšně a bez problémů dokončil svůj první samostatný zkušební let. Během něj byly ověřeny autonomní funkce a pozemní řídicí systémy.

Je to malý skok pro létající taxík. Prototyp, který je poháněn výhradně elektrickou energií, úspěšně vzlétl, chvíli stál na místě a poté opět dosedl na zem.

V tomto případě však i „malý skok“ představuje poměrně zásadní krok vpřed na cestě za novým způsobem dopravy. Boeing tak proměnil pouhé plány ve skutečný stroj, který je schopen vertikálního vzletu i přistání. Tím se dostal před své konkurenty, kteří zatím funkční prototyp nemají.

Více se dozvíte v článku na webu Živě.cz >>>