Office jóga zklidní vaše tělo i mysl

Office jóga zklidní vaše tělo i mysl Zdroj: red

Office jóga: Ulevte tělu i mysli v pohodlí své kanceláře

Sedavé zaměstnání, každodenní stres a nevyvážená strava. Nepřipomíná vám tenhle seznam trochu i vaší práci v kanceláři? Pokud ano, buďte na pozoru, jmenované faktory totiž lidem způsobují stále více zdravotních problémů. Fyzické i psychické zdraví je nutné si hýčkat. Co takhle vyzkoušet office jógu? Jde o cvičení uzpůsobené podmínkám a možnostem kancelářských prostor – cvičit můžete přímo u psacího stolu a jako pomůcka vám může posloužit i pracovní židle nebo rám dveří kanceláře.

Dvacetiminutovou přestávku v práci můžete využít buď na kávu či cigaretu, což vám ale od zdravotních potíží neuleví, nebo si zacvičit kancelářská jógu. Velkou výhodou je, že nepotřebujete žádnou speciální přípravu ani pomůcky. „Většinu klasických jógových pozic můžete provádět v práci a v běžném oblečení. Během několika málo minut si tak můžete uvolnit zablokovanou krční páteř, ztuhlá bedra či krk či odblokovat bolest karpálního tunelu. Jóga má navíc blahodárný vliv na všechny části lidského těla, včetně pozitivního myšlení. A s pozitivním naladěním se rozhodně lépe pracuje.

Chcete zažít odpočinek snů s jógou? Pak klikněte zde >>>

Kancelářská jóga je vhodným cvičením pro všechny, kteří mají sedavé zaměstnání, přesto si cvičitelku jógy zve do českých kanceláří minimum firem. „Cvičení office jógy by mělo být ve firmách, kde lidé sedí hodiny a hodiny u počítače nebo se věnují jiné kancelářské práci, standardem,“ myslí si zakladatelka center Domu Jógy a autorka knihy o józe pro seniory Věra Vojtěchová. A dodává, že díky tomu, že by si zaměstnavatelé měli uvědomit, že krom zlepšení fyzické kondice se cvičením jógy zvýší i efektivita práce zaměstnanců. „Kancelářská jóga navíc nijak nezatíží firemní rozpočet. Lekci může vést jedna cvičitelka a nepotřebuje k tomu žádné extra pomůcky,“ říká Vojtěchová.

Někteří ze zaměstnavatelů mají obavy z toho, že cvičení jógy přímo v kanceláři obere jejich zaměstnance o čas, který by jinak věnovali své práci. Vždyť zacvičit si mohou jít po práci, zní častý argument. „Bohužel realita je taková, že mnoho lidí, kteří se hrbí osm i více hodin u počítačů, jsou unavení a bez energie, takže běžet po práci ještě někam na jógu, se jim jednoduše nechce. Zacvičit si ale jógu během pracovních přestávek, které jsou v práci nezbytné, se u zaměstnanců setkalo s úspěchem. Většina z nich neřeší, že by během své přestávky dělali radši něco jiného než jógu, případně nedělali vůbec nic. To je pozitivní zjištění jak pro samotné zaměstnance, tak i pro jejich nadřízené,“ popisuje své zkušenosti Věra Vojtěchová.

Když do rutinní kancelářské práce zakomponujete cvičení, byť jen dvacetiminutové, pokaždé tím svým zaměstnancům a tedy i celé firmě prospějete. „Zkušené cvičitelce jógy stačí skutečně pár minut k tomu, aby zaměstnancům předvedla důležité cviky s prvky jógy – zejména strečink, budou mít pozitivní vliv na jejich tělo i ducha, a zároveň pozitivně ovlivní jejich soustředěnost a pracovní výkony,“ vysvětluje Vojtěchová. Po pár lekcích s cvičitelkou pak zaměstnanci mohou praktikovat kancelářskou jógu sami. „V případě, že je firma otevřenější alternativním způsobům, pak je možné objednat si do firmy jednou či dvakrát měsíčně cvičitelku, která povede klasickou jógu s tím, že do firmy přinese podložky a cvičí se zaměstnanci klasickou lekci,“ doporučuje Vojtěchová.

Důležitá je i životospráva

A jak mohou cviky office jógy například vypadat? „Pokud potřebujete uvolnit krční páteř, posaďte se vzpřímeně na židli, zavřete oči, zklidněte svůj dech. Zakružte rameny na obě strany. S nádechem potom pomalu otáčejte hlavu k pravému rameni, s výdechem se vraťte zpátky a s nádechem rotujte k opačnému rameni. Hlava je zpátky na středu, s dalším výdechem přitáhněte bradu k hrudníku a opět otáčejte, tentokrát nechte stále bradu v kontaktu s hrudníkem. Znovu protáhněte páteř vzhůru, nechejte dlouhá rovná záda, jako byste se odtlačovali od sedacích kostí a bradu vytahujte s nádechem dopředu a s výdechem stlačte zpět a protáhněte temeno hlavy vzhůru. Vše opakujte desetkrát,“ radí Vojtěchová.

Na ztuhlou páteř, bedra a krk může pomoci cvik nazvaný Kočka v sedě. Jak ho správně cvičit popisuje Vojtěchová: „Posaďte se vzpřímeně na židli, dlaně položte na stehna. S výdechem zakulaťte záda a hlavu protáhněte šikmo vzhůru, s nádechem otevřete hrudník, hlavu směřujte nahoru ke stropu. Opakujte 10krát.“ Je velmi podstatné pokusit se najít si alespoň co hodinu důvod k malému protažení, jděte si uvařit čaj, umýt ruce, otevřít okno, prostě cokoliv, abyste byli nuceni změnit statickou polohu svého těla.

Cvičení kancelářské jógy může pomoct s odstraněním bolestí zad a vlije do člověka novou energii. Dejte si však pozor, abyste svou snahu „nezabili“ nevhodně zvoleným jídlem. „Vyvarujte se především těžkých obědů. Už tak jsme obvykle nuceni bojovat s naším přirozeným denním biorytmem – kolem 14. a 16. hodiny na nás padá únava – takže pokud si k tomu ještě dáte těžké jídlo a završíte to něčím sladkým, únavovou krizi překonáte jen velmi těžko,“ varuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. „Pokud se chcete odpolední únavě vyhnout, doporučuji lehčí oběd s vyváženým poměrem sacharidů, tuků a bílkovin. Vhodné je drůbeží maso, ryby, luštěniny, brambory, sýr a k tomu zelenina,“ radí Bartolomějová a zároveň upozorňuje na to, abyste to nepřeháněli s kofeinem: „Hlídejte si množství kávy už od samého rána. V případě, že to s množstvím přeženete, tělo pojede na dluh a později odpoledne si to vybere i s úroky. Zkuste kávu nahradit jiným nápojem – například zázvorovým čajem nebo osvěžující okurkovou vodou.“