Video placeholde

Klidně bez vlasů, ale ne v bezpráví. Číňanky si oholily vlasy na protest proti zatčení jejich mužů

Ženy čtyř z nejvýznamnějších čínských právníků a aktivistů, kteří byli zatčeni a uvězněni za „podvracení státu“, si v pondělí 17. prosince na protest oholily vlasy. Učinily tak, než se vydaly s peticemi na čínský Nejvyšší soud.

Wang Qiaoling, Liu Ermin, Li Wenzu a Yuan Shanshan se sešly v pondělí 17. prosince uprostřed parku v pekingském bytovém komplexu. Přítomných bylo jen pár sousedů a několik pozvaných zahraničních novinářů. Ženy si oholily vlasy sobě navzájem a pak je, spolu s fotkami sebe a svých mužů, uzavřely do průhledných krabiček. Připravené měly také petice, které se chystaly zanést na Nejvyšší soud. Ženy se snažily soud už několikrát kontaktovat, ale pochopitelně bez výsledku.

Úřadující čínský prezident Xi Jinping, který zastává funkci od roku 2012, začal velmi tvrdě zasahovat proti disentu. Jeden z masivních zásahů proběhl v červenci 2015, kdy byli zatčeni právě i manželé čtyř protestujících žen. Ani jeden z mužů se nedočkal spravedlivého soudu. Prezidentův hon na disidenty a obhájce lidských práv se rozhodně netýká jen čtveřice mužů. Od roku 2012 se jich za mřížemi ocitly stovky.

Právník bez právníka

Li Wenzu, která neviděla svého manžela od roku 2015, kdy byl zatčen, řekla novinářům, že protestuje hlavně kvůli tomu, jakým způsobem byl (nebo spíše nebyl) její muž odsouzen. Nemohla si prý ani zvolit právníka podle svého přání. Ani jeden ze sedmi právníků, které si zvolila, aby zastupovali jejího muže, k němu prý nebyl připuštěn.

„Můžeme žít bez vlasů, ale ne v bezpráví,“ pronesly ženy společně na závěr ceremonie. Ani jedna z nich nemohla od července 2015 navázat se svým mužem jakýkoliv kontakt. Stejný osud před několika týdny potkal také ženu dokumentárního fotografa Lu Guanga, jehož práce nebyla autoritám po chuti.