Rezidenční komplex Sakura

Rezidenční komplex Sakura Zdroj: Jestico + Whiles

Rezidenční komplex Sakura
Rezidenční komplex Sakura
Rezidenční komplex Sakura
Rezidenční komplex Sakura
Rezidenční komplex Sakura
13
Fotogalerie

Dům, který vyrůstá z přírody. Český rezidenční komplex Sakura je mezi 16 nejlepšími stavbami světa

Rezidenční komplex Sakura se probojoval mezi 16 nejlepších staveb světa v kategorii Residential – Future Project mezinárodní soutěže World Architecture Festival. Bytový dům s unikátním řešením visutých zahrad se tak stal českým želízkem v ohni aspirujícím na prestižní mezinárodní ocenění v pořadí již 11. ročníku této světoznámé architektonické soutěže. Vítěz bude vyhlášen 30. listopadu.

Zelení doslova obalený rezidenční projekt Sakura developerské a stavební skupiny T.E slaví další mezinárodní úspěch. Po loňské nominaci v celosvětově největší architektonické soutěži WAN Awards se nyní probojoval na finální shortlist 16 nejlepších staveb v kategorii Residential – Future Project renomované mezinárodní soutěže World Architecture Festival.

Za návrhem bytového domu s jedinečným řešením visutých zahrad stojí studio Jestico + Whiles. Díky unikátnímu architektonickému konceptu pražského projektu má tak Česká republika své zastoupení mezi finalisty z 81 zemí světa z více než 30 soutěžních kategorií. Slavnostní vyhlášení proběhne 30. listopadu v Amsterdamu.

„Ze zařazení Sakury na finální shortlist nejlepších staveb světa v kategorii připravovaných rezidenčních projektů máme obrovskou radost. Tento úspěch nás těší o to více, že do letošního ročníku soutěže se přihlásil rekordní počet účastníků a konkurence je tedy velmi silná. Sakura však díky svému přístupu k využití zeleně zcela převrací koncept běžného bytového domu. Svým netradičním pojetím spojení interiérů a zahrad je velmi osobitá a věříme, že díky řadě opravdu inovativních prvků v mnoha ohledech také inspirativní,“ uvádí partner skupiny T.E Martin Hubinger.

Hlavní architekt a ředitel pražské kanceláře studia Jestico + Whiles Sean Clifton, který projekt do soutěže přihlásil, o něm říká: „Při návrhu projektu Sakura jsme se zaměřili na potřeby budoucích obyvatel a jejich životní styl. Odklonili jsme se od tradičního konceptu bytové výstavby s uzavřenými místnostmi a minimálními balkony. Mezi stropní desky jsme v podstatě vložili samostatné ‘domy’, které jsou po obvodě bohatě lemovány zelení. Tím jsme vytvořili bydlení navozující atmosféru rodinného domu, ovšem bez starostí s jeho provozem a údržbou. Sakura se tak stala stavbou, která má u nás i v cizině jen malé srovnání. Věříme, že se podobných projektů začne do budoucna stavět více, a to i v Praze.“

Projekt Sakura vzniká v pražských Košířích. Na místě bývalého brownfieldu (vyhořelého plaveckého bazénu) vyroste dům doslova topící se v zeleni s unikátním řešením visutých zahrad, zelených střech a fasád. Ten bude osázený 32 000 kusy nejrůznějších druhů květin, bylin, keřů a stromů. V množství zeleně tak předčí i proslulý bytový komplex Bosco Verticale v Miláně, který se může pyšnit „pouze“ 20 000 kusy rostlin. Hlavní dominantou košířské rezidence se navíc stanou kvetoucí japonské třešně – sakury, která daly projektu i jméno.

Sakura však nezaujme jen svou architektonickou koncepcí, ale i řadou technologických a energeticky úsporných řešení. Vedle automatického zavlažování veškeré vegetace bude její součástí i technická příprava pro souběžný chod hned 30 dobíjecích stanic pro elektromobily. Za jeden den zde tedy na směny bude možné nabít všech 90 vozů, na něž je dům s 67 byty dimenzován. V současné době se projekt chýlí do fáze hrubé stavby a zcela dokončen bude ve 2. čtvrtletí příštího roku.