Obnovená lanová dráha má třiatřicet kabin

Obnovená lanová dráha má třiatřicet kabin Zdroj: flickr

Ruina po válce v Bosně a Hercegovině
Hora Trebevič
Bobová dráha z olympijských her 1984
Hore Trebevič
Hora Třebevič nad Sarajevem
8
Fotogalerie

Sarajevo zahlazuje stopy po válce. Po více než čtvrtstoletí je zničená lanovka znovu v provozu

Před šestadvaceti lety se vrchol Trebevič změnil z výletního místa na strategickou pozici srbských ostřelovačů. Začalo obléhání bosenského hlavního města Sarajeva, které bylo delší než blokáda Leningradu – trvalo 1 425 dní. Válečný konflikt si vyžádal téměř sto tisíc obětí. Nyní udělali Bosňané další krok k vyrovnání se s minulostí.

Znovu vybudovaná lanovka si zachovala svou původní trasu, kterou jezdila od roku 1959 – ze samého srdce města až na vrchol Trebevič, z nějž je úchvatný výhled na celé Sarajevo. Nedlouho po otevření už lanovku využívaly tisíce lidí denně a při znovuotevření šestého dubna tomu nebylo jinak. Pro mnohé Bosňany je to jeden z nejvýznamnějších symbolů jejich hlavního města. Nyní mohou využívat třiatřicet kabin v národních bosenských, ale také v olympijských barvách, které připomínají, že se na hoře Trebevič konaly Zimní olympijské hry 1984. Jak diváci, tak sportovci se díky lanovce dostali za několik málo minut z historického centra města až ke sportovišti, a tak se dráha proslavila po celém světě.

Obnova lanové dráhy trvala dva roky a její horní stanice nese jméno Ramo Bibera. Ten byl vůbec první obětí války v Bosně a Hercegovině, která začala v březnu 1992, když Bosna a Hercegovina vyhlásila nezávislost. Ramo Biber byl jedním ze strážců sarajevské lanové dráhy a smrtelně ho postřelil příslušník srbské strany. Déšť kulek padajících právě z vrchu Trebevič se stal pro Sarajevany všední záležitostí až do roku 1995, kdy konečně zasáhla vojska NATO. Po cíleném bombardování se srbská strana dala na ústup a přistoupila k Daytonské mírové dohodě, která rozdělila národ na dvě autonomní části – Federace Bosna a Hercegovina a Republika Srbska.

Po válečném konfliktu se z dříve oblíbené hory Trebevič, kde Sarajevané trávili svůj volný čas, stalo nehostinné místo plné min, ruin a pozůstatků po srbském dělostřelectvu. Teprve v posledních letech se na Trebevič začal vracet život a obnovení lanové dráhy by mohlo být symbolickým završením obrodného procesu.