Ďáblův nos

Ďáblův nos Zdroj: BrightSideMe

Maeklongská tržnice
Aljašská dálnice č. 11. Na snímku sněhová bouře v srpnu.
Guoliangský tunel, Čína
Pohled z vlaku jedoucího podél hory Ďáblův nos
Yungas
6
Fotogalerie

Pět nejnebezpečnějších cest na světě. Podívejte se na místa, která budí respekt cestovatelů

Čas cestování a plánů je v plném proudu a většina z nás přemýšlí, kam se tyto prázdniny podívá. Ať už ale plánujete cestu do dálek, nebo jedete po vlastech českých, může vás zaujmout, kde není cestování úplně bezpečné. Bezesporu jde o zážitek, nicméně míra rizika není malá. Řeč je o nejnebezpečnějších dopravních spojnicích – ať už pro vlakovou, nebo automobilovou dopravu.

Tunel Guoliang v Číně

Tento tunel postavili sami vesničané, kteří obývají vesnici stejného jména, jako nese sám tunel. Jeho zajímavostí je, že obyvatelé vesnice, kterou tento tunel doslova spojil s okolním světem, ji vystavěli bez využití jakékoliv těžké techniky. Obyvatelé Guoliangu také vytvořili pověstná neforemná „okna“, která se v tunelu, vedoucímu prostředkem skály, nacházejí. Okna slouží jako jediný zdroj vnějšího osvětlení. Tunel je dlouhý 1,2 kilometry a je pouze 4 metry široký. Projet jím je tudíž motoristický oříšek.

Trať uprostřed tržnice

Maeklongská trať v Bangkoku v provincii Samut vznikla v roce 1904. Je dlouhá 67 kilometrů a je známá tím, že vede přímo uprostřed tržnice Maeklong. Trať, která má rozchod jen 1000 mm, vede nebezpečně blízko stánkům s potravinami. Vlak místem sice projíždí pomalu, i tak ale místo budí respekt a vyzývá k maximální opatrnosti.

  Maeklongská tržniceMaeklongská tržnice|BrightSideMe

Bolivijská magistrála

Přesouváme se z Asie na jihoamerický kontinent. Hlavní město Bolívie, jednoho ze dvou vnitrozemských jihoamerických států, totiž spojuje cesta podél vrcholků hor až do města Coroico. Cesta se nazývá yungaská a svažuje se z výšky 3600 metrů nad mořem až ke 360 m. n. m. Přestože je cesta velice úzká a na první pohled je nemožné se na ní vyhnout, není neobvyklé, že se na ní auta dokonce předjíždějí. I přes překrásné výhledy však patří k jedněm z nejnebezpečnějších spojnic v Jižní Americe.

Ďáblův nos v Ekvádoru

Podél stejnojmenné hory, která se ve španělštině nazývá Nariz del Diabllo neboli doslova Ďáblův nos, se nachází vlaková trať, která opisuje úpatí hory a projíždí vesnicemi v nedostupném terénu. Právě kvůli nim byla také tato trať postavena. Přestože nyní slouží trať jako vyhlídková, a je to tedy oblíbený turistický cíl, nebylo tomu tak vždy. Před renovací, která proběhla mimo hlavně kvůli zvýšení bezpečnosti, vzhlížely vlaky, pohybující se na samém okraji strmého srázu, velmi nejistě. Nyní je však podél trati vytvořen násep a nízká betonová zídka, takže se nebezpečí výrazně snížilo. Cesta vlakem podél Ďáblova nosu vyjde na 32 dolarů.

Pohled z vlaku jedoucího podél hory Ďáblův nosPohled z vlaku jedoucího podél hory Ďáblův nos|BrightSideMe

Aljašské číslo 11

Dálnice, která nese název podle Jamese Daltona, se říká také aljašská dálnice č. 11 (Alaska Route 11). Je 666 kilometrů dlouhá a při cestě na této dálnici můžete narazit pouze na 3 města a dvě benzínové stanice. A pokud se při cestě něco stane, pak vám je k dispozici pouze jediná nemocnice, k níž je pochopitelně nutné dojet. Před vjezdem na tuto dálnici proto často policisté kontrolují, zda mají řidiči vše potřebné. Silnice je často pokrytá ledem, hrozí také sněhové bouře, které mohou cestu zkomplikovat. Dálnice není osvětlená a jen její část je řádně vybetonovaná. Je považovaná za nejodlehlejší a nejnebezpečnější dálnici Spojených států.