Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Plešatí muži se stávají terčem rituálních vražd. Za vším stojí hloupé pověry

Policie v Mosambiku radí mužům bez vlasů, aby se měli v nejbližší době na pozoru. Během několika posledních týdnů jich bylo totiž 5 zavražděno a navzdory zadržení dvou podezřelých policie předpokládá, že nebezpečí není zažehnáno. Všichni zemřelí žili v oblasti Milange.

„Jejich motivy vychází z pověr a tradic – tahle komunita si myslí, že plešatí jsou vždy bohatí,“ vysvětlil pro BBC Dias, jeden z velitelů místní policie. Někteří dokonce věří tomu, že bohatství a konkrétně zlato se nachází přímo v hlavách plešatých mužů. To z nich mohou dostat místní šamani, ale konkrétní člověk již samozřejmě musí být mrtvý. Pokud se v hlavě „náhodou“ žádné zlato nenajde, používají se ostatky k rituálům, jež mají zbohatnutí majitelů konkrétních hlav zajistit. To dle agentury AFP potvrdili i oba zadržení.

Nejedná se o první případ série rituálních vražd v Mosambiku. V zemi, na jejíž vlajce najdete mimo jiné slavný samopal AK-47, jsou dlouhodobě pronásledováni i albíni. Místní populace připisuje jejich ostatkům magické účinky a jen v roce 2015 jich bylo dle organizace UTSS v zemi zavražděno 36.