Cyril Svoboda u jednoho stolu s Vladimirem Putinem

Cyril Svoboda u jednoho stolu s Vladimirem Putinem Zdroj: Sputnik

Rok a půl stará fotografie s Putinem, na které je i český exministr Svoboda, pořád vyvolává vášně

Podivuhodná sestava se sešla 10. prosince 2015 u jednoho stolu v moskevském hotelu Metropol: Ruský prezident Vladimir Putin, dnes již odvolaný poradce Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Michael Flynn a také bývalý český ministr zahraničí a vnitra Cyril Svoboda. Ale to nebyla jediná „česká“ stopa u slavnostního stolu, kde se slavilo 10. výročí televize Russia Today, která je hlásnou troubou kremelského režimu. Po boku Putina sedí i známý srbský režisér Emir Kusturica, který vystudoval pražskou FAMU a mluví velmi dobře česky.

Fotografie se objevuje už několik týdnů na různých zpravodajských webech, v amerických televizích a také ji na svém Twitteru zveřejnil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který u toho napadl svého někdejšího kolegu a ptal se ho, zda také dostal od provládní ruské televize za své vystoupení na oslavě zaplaceno.

Většinou se ale fotografie objevuje jako důkaz toho, že Michael Flynn, kterého Donald Trump jmenoval 20. ledna do velmi významné funkce poradce pro národní bezpečnost, měl už předtím blízké vztahy s Moskvou. On lživě dlouho tvrdil, že ne, ale Trump jej bleskově 13. února odvolal, protože Flynn své někdejší kontakty na Putina a další ruské představitele zatajil, ale ty se prokázaly mimo jiné i fotografií, na které je Svoboda.

Zajímavé je, že v souvislosti s Flynnem už předtím o akci hovořil právě Cyril Svoboda. Ten pro server Aktuálně již v prosinci loňského roku řekl: „Viděl jsem, že s těmi lidmi z Ruska je v kontaktu. Jak jsme seděli u jednoho stolu, dělalo to na mě dojem, že se už všichni několikrát viděli,“ tvrdil Svoboda. Možná český bývalý šéf diplomacie napomohl tímto „nediplomatickým“ vyjádřením k pádu vlivného generála Flynna.

Flynn také přiznal, že za vystoupení na oslavě ruské televizní stanice dostal 45 tisíc dolarů. Svoboda naopak ministru Zaorálkovi odpověděl, že nedostal nic. Proč ale sedí jako jeden z hlavních hostů u stolu s Putinem na konferenci silně prokremelské televizní stanice, už nevysvětlil. Prý dostal pozvánku, tak jel. A to je vysvětlení hodně podezřelé.

A jak se dostal k hlavnímu stolu režisér Emir Kusturica a jeho manželka Maja? Kusturica, který studoval v Praze a často Českou republiku nadále navštěvuje, dostal v minulém roce medaili „za přátelství“ právě od Putina. Za co? Režisér je vytrvalým kritikem Západu a Rusko považuje za spojence.