Kniha se vrátila po téměř 43 letech.

Kniha se vrátila po téměř 43 letech. Zdroj: Oakney Library

Kniha se vrátila po téměř 43 letech.
Kniha se vrátila po téměř 43 letech.
2
Fotogalerie

Rekord zapomětlivce – vrátil knížku do knihovny ve Skotsku po 43 letech. Překvapivě to souvisí s Prahou

Knihovnice Maureen Dreverová byla šokována, když se podívala na datum, kdy se měla původně do regálu vrátit kniha, kterou nedávno přinesl jeden hodně zapomětlivý čtenář. Bylo tam napsáno 24. října 1973. Byla tak překvapená, že se rozhodla podělit o svůj nevšedný zážitek s lidmi na sociálních sítích a ohlas byl veliký. Navíc má něco společného i s námi.

Příběh se odehrál v městské knihovně v Kirkwallu, což je největší a zároveň hlavní město Orknejí, ostrovů na severu Skotska. Manažer knihovny Gary Amoc stanici BBC řekl, že „tak pozdní vrácení knihy není v pořádku, ale někdy se podobné případy stávají“. Případ chce knihovna nějakým způsobem řešit, ale spíše se kloní k smírnému postupu. Kniha prý byla nalezena při úklidu domu.

Vrácené dílo se ale dotýká překvapivě i nás. Autorem knihy je jistý P.H. Butter, který napsal životopis orknejského rodáka Edwina Muira (1887 – 1959). Ten přitom společně s manželkou Willou patřil mezi významné britské překladatele slavného pražského rodáka Franze Kafky. Muir se ženou přeložil Kafkova díla Zámek, Amerika, Proces a Proměna.