Nejstarší kosatka na světě zemřela ve 105 letech

Nejstarší kosatka na světě zemřela ve 105 letech Zdroj: NV

Zemřela nejstarší kosatka na světě, bylo jí 105 let

Naposledy ji vědci spatřili loni v říjnu, když proplouvala průlivem, který tvoří přirozenou hranici mezi Kanadou a USA, nedaleko ostrova San Juan a Vancouveru. Již však ztratili naději, že by ji někdy spatřili znovu. Kosatka se tak dožila úctyhodných 105 let.

Měla přezdívku Babička, protože se jednalo o nejdéle žijícího kytovce na světě. Narodila se rok před tím, než začala první balkánská válka, v Číně byla svržena dynastie Čching a nastolena Čínská republika a Albánie vyhlásila nezávislost. Nyní ji však vědci již téměř 4 měsíce nespatřili, kosatka tak zřejmě uhynula.

Vědci kosatku zkoumali od roku 1971, kdy zjistili, že její věk je přibližně 60 let. Od té doby ji pravidelně monitorovali, zkoumali její pohyby nebo způsob její socializace s ostatními kosatkami. Bylo například časté, že Babičku viděli, jak vede několik mladších jedinců.

„Je nám moc líto, že tento den nastal. Bylo to ale nevyhnutelné,“ uvedl pro britský Daily Mail doktor Croft z univerzity v Exteru, který kosatku dlouhodobě pozoroval. Dlouhověkost kosatek není nijak neobvyklá, ovšem i tak se jedná o silně ohrožený druh. Dalším příkladem dlouhověkosti je případ kosatky, která uhynula v roce 2010, kdy jí bylo nejméně 60 let.