Polokolo

Polokolo Zdroj: halbrad.de

Polokolo
Polokolo
Felix Kruschardt s polokolem
3
Fotogalerie

Pro hipstery, které omrzel bicykl, ale jednokolku nezvládají: polokolo

Už jsme se dočkali elektrokol, skládacích kol, horských kol, koloběžek, jednokolek a bůhví čeho ještě. Teď z Německa přichází polokolo: vypadá, že ho půlka chybí, ale přece jezdí.

Polokolo (halbrad) je zhruba metr vysoké a 79 centimetrů dlouhé, zadní kolo má velikost jako u skládacího bicyklu a „přední“ kolo vůbec není kolo, ale kolečko, a není vepředu, ale uprostřed. Felix Kruschardt, jeho vynálezce a bývalý ortopedický technik, chtěl vytvořit něco zajímavého, a přitom praktického. Odmontoval tedy kolečka z invalidního vozíku a přivařil je k zadní půlce kola. Už mu chybělo jen jediné, vcelku důležité – řídítka. Tak je přidělal pod sedlo, čili na polokole jedete s rukama pod zadkem.

Na videu Kruschardt ukazuje, že z chůze lze lehce přejít do jízdy a naopak, například kvůli překážkám či dopravním prostředkům. Manipulace s devítikilovým polokolem je velmi plynulá a významně tak zrychluje pohyb městem. Kruschardt doufá, že jeho polokolo zaplní díru na trhu a nebude jen pro hipstery. Ačkoliv cenovka 1250 eur a fakt, že ho lze pořídit jen přes crowdfundingovou platformu startnext, by tomu odpovídaly. A docela hipsterská je taky jistá sobeckost: na kolo se stěží vejde jeden, takže nikoho nemůžete vzít na štangli.