Kulatý konektor vpravo má zmizet.

Kulatý konektor vpravo má zmizet. Zdroj: William Hook (CC BY-SA 2.0)

Sluchátka k iPhonu? Apple možná donutí zákazníky je kupovat extra, zruší konektor

Dost možná u iPhonu v budoucnu nenajdeme klasický výstup pro sluchátka, obvyklý 3,5 mm jack. Zahraniční server Forbes odhalil svou domněnku, podloženou mimo jiné čínskými a japonskými zdroji, že se tak může stát už s nadcházejícím iPhonem 7.

Je otázkou, co k tomu firmu Apple vede. Ve hře je několik teorií. Jedna z nich uvažuje o tom, že by výrobci chtěli zařízení ještě ztenčit. Na druhou stranu tomu odebrat konektor už příliš nepomůže a i tak patří iPhone mezi nejtenčí na trhu.

Další možností je, že společnost Beats, která vyrábí slavná sluchátka, je nyní v rukou Apple. Ten ji v roce 2014 koupil za tři miliardy dolarů. Je klidně možné, že motivací pro takovou změnu je zkrátka pokus na spojení vydělat i dalším způsobem, pokud to ovšem nebyl záměr už od počátku.

Nakonec je ale možné, že se děje to, co Apple udělal už několikrát. Vymýšlí vlastní řešení, ze kterých se snaží vytvořit standard. Cestou vlastního řešení by mohl být lightning, druh konektoru, který už Apple představil v roce 2012 a kterým se telefon nabíjí i připojuje k počítači. Právě tento konektor firma uzpůsobuje pro bezdrátový audio přenos a je klidně možné, že příští sluchátka budou postavená na této technologii.

Jak to celé dopadne, se nechme překvapit. Jestli skutečně iPhone7 bude bez jacka a dočkáme se novinek, je pak ještě na uživatelích, jestli a jak takovou věc přijmou. Rozhodně si můžeme být jistí, že se nebude jednat o levnou záležitost. Apple zatím jeho věrní následovali.