Marina One

Marina One Zdroj: Gustafson-porter.com

Marina One
Marina One
Marina One
Marina One
Marina One
6
Fotogalerie

Unikátní apartmány v Singapuru: Uprostřed bloku vznikne několikapatrový lesopark

V mnoha moderních bytových a kancelářských komplexech je tzv. green space neboli zeleň. V nových apartmánech Marina One v Singapuru však zeleň architekti posunuli na úplně novou úroveň. V rámci komplexu vznikne několikapatrový lesopark, včetně bazénů, vodopádů, hustého lesa a zahrad.

Stavbu navrhlo německé architektonické studio Ingehoven Architects a singapurské studio Singapore A61. Apartmány se začaly stavět v roce 2012 a dokončeny by měly být v roce 2016.

Lesopark bude navržen podobně jako terasovité pole, na němž se v Asii tradičně pěstuje rýže.

„Říká se, že v Asii nelze vybudovat outdoorové zelené prostředí, protože je zde příliš teplé a vlhké klima na to, aby ekosystém v budovách fungoval. Ale tento projekt dokazuje, že to jde,“ řekl mluvčí firmy Gustafson Porter (ta zajišťuje zeleň pro apartmány Marina One) pro magazín o architektuře a designu De Zeen.

Technika vertikálního farmaření (tj. vytváření funkčního zeleného ekosystému v rámci budov) je v architektuře trendem. Připomenout můžeme například projekt Bosco verticale od italského architekta Stefana Boeriho, který stojí v Miláně. Tento projekt najdete na posledním místě ve fotogalerii.