Stepní geoglyfy v Kazachstánu

Stepní geoglyfy v Kazachstánu Zdroj: DigitalGlobe, via NASA

Stepní geoglyfy v Kazachstánu
Stepní geoglyfy v Kazachstánu
Stepní geoglyfy v Kazachstánu
Stepní geoglyfy v Kazachstánu
Stepní geoglyfy v Kazachstánu
5
Fotogalerie

Satelit NASA zachytil v Kazachstánu záhadné pravěké obrazce, viditelné jen ze vzduchu

Satelitní snímky stepi na severu Kazachstánu odhalily dosud neprozkoumané záhadné obrazce. Mají formu čtverců, křížů, čar a kruhů o velikosti několika fotbalových hřišť. Vidět jsou jen z výšky a jejich stáří se odhaduje na 8000 let. Kdo a proč je vytvořil, zůstává záhadou.

Největší obrazec, blízko již objeveného neolitického sídliště, tvoří obří čtverec z 101 navršených hromad zeminy, jehož protilehlé vrcholy jsou spojeny čárami, tvořícími diagonální kříž. Další obrazec zase tvoří tříramenná svastika.

Zprávy o obrazcích, zvaných “stepní geoglyfy”, v regionu Turgai na severu Kazachstánu se poprvé objevily na odborné archologické konferenci v Istanbulu minulý rok, teď je poprvé vyfotografoval satelit. Zatím jich je zmapováno asi 260 v pěti základních tvarech.

Vůbec poprvé je ale objevil dost neuvěřitelným způsobem kazašský ekonom a amatérský archeolog Dimitrij Dej – všiml si jich na snímcích v Google Earth. Dosud je ale nikdo detailně nezkoumal ani nemapoval.  

“Nikdy jsem nic takového neviděl. Připadá mi to úžasné,” řekl listu New York Times přední odborník NASA na biosféru Compton Tucker.

Tento týden přidala NASA svým astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici úkol zaměřit se při fotografování Země také na tento region. Výsledky ale prý jen tak neudou. “Může to trvat nějakou dobu, než se jim snímky povedou. Jsme závislí na úhlu dopadu slunečního světla, počasí, dalších úkolech astronautů a podobně,” citoval americký deník Mellissu Higginsovou z NASA.