Ruská ženská posádka, která simuluje let na Měsíc

Ruská ženská posádka, která simuluje let na Měsíc Zdroj: Facebook

Ruská ženská posádka, která simuluje let na Měsíc
Ruská ženská posádka, která simuluje let na Měsíc
Ruská ženská posádka, která simuluje let na Měsíc
3
Fotogalerie

Čistě ženská posádka testuje, jak by se ženy chovaly při cestě na Měsíc

Při pilotovaných kosmických letech rozhodují o úspěšnosti mise nejrůznější faktory. Jedním z těch klíčových je faktor psychologický, tedy jak spolu vychází posádka. Právě proto se ruští vědci rozhodlo v rámci experimentu otestovat posádku složenou ze šesti žen, kterou na osm dní zavřeli do makety vesmírné lodi.

 

Čistě ženská posádka se skládá z několika vědkyň, doktorky a psycholožky. Po dobu mise každá žena provede deset experimentů zaměřených na psychologii a biomedicínu. Vše poněkud připomíná televizní reality show typu Velký bratr, jen místo veřejnosti budou ženy pod důkladným dohledem vědců, hlavně psychologů.

,,Na stanici ISS nikdy nebyla čistě ženská posádka. Věříme ale, že budoucnost ve vesmíru patří jak ženám, tak mužům. Tento experiment nám řekne, jaké jsou zvláštnosti na způsobu, jak spolu ženy komunikují," popisuje experiment jeho vedoucí Sergej Ponomarjov z moskevského Institutu biomedicínské problematiky.

Vůbec první ženou ve vesmíru byla Ruska Valentina Těreškovová (78) v roce 1963. Minulý rok pak poslalo Rusko do vesmíru svoji čtvrtou ženu - Jelenu Serovovou.

Serovová si tehdy stěžovala, že světová média více zajímalo to, jak si myje na vesmírné stanici vlasy, než to, jakým vědeckým výzkumem se zabývá. Podobně se ale chovali i novináři k šestici vědkyň na tiskovce před začátkem pokusu, kde je především zajímalo, jak vydrží osm dní bez mužů a be make-upu. Korunu pak tématu nasadil ředitel institutu Igor Ushakov, který jim popřál, aby se experiment obešel bez konfliktů, přestože “se říká, že v jedné kuchyni spolu dvě hospodyňky nevydrží”.

Nutno říci, že se ženami začíná moskevský institut dost opatrně. Podbný pokus s čistě mužskou posádkou už udělal v roce 2010, tehdy ale šest mužů zavřel na 520 dní, aby simuloval let na Mars.