Vizualizace parku Rio-Lipno 2016

Vizualizace parku Rio-Lipno 2016 Zdroj: Český olympijský výbor

Vizualizace parku Rio-Lipno 2016
Vizualizace parku Rio-Lipno 2016
Vizualizace parku Rio-Lipno 2016
Vizualizace parku Rio-Lipno 2016
Vizualizace parku Rio-Lipno 2016
6
Fotogalerie

Olympiáda v Riu i v Česku. Olympijský park bude tentokrát na Lipně

Po olympijském parku na pražské Letenské pláni, který během zimních her  v Soči navštívilo 400 tisíc lidí, postaví Český olympijský výbor (ČOV) příští rok u příležitosti letních her v Riu podobný park na březích Lipenské přehrady.

Centrem areálu, v němž si lidé budou moci vyzkoušet různé sportovní disciplíny a fandit českým reprezentantům, bude Lipno nad Vltavou. „Olympijský park Soči–Letná, který navštívilo za osmnáct dní 400 tisíc lidí, měl mezi veřejností velký úspěch. Průzkum mezi návštěvníky jednoznačně ukázal, že se jim park líbil a drtivá většina z nich řekla, že bychom měli park připravit i pro hry v Riu,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

ČOV také reagoval na přání návštěvníků Letné, aby se taková akce uskutečnila i mimo hlavní město. „Hledali jsme lokalitu, která bude mít vhodné podmínky pro letní sporty, kde budeme moci využít už existující sportoviště a kde budeme mít podporu místních úřadů i obyvatel. O projekt měl největší zájem Jihočeský kraj,“ vysvětlil volbu Kejval. Olympijský park Rio–Lipno 2016 bude hlavním centrem. Kromě toho olympijské parky – v menším měřítku – vyrostou i v dalších městech ČR. Ve hře jsou Ostrava, Pardubice, Plzeň a další lokality.

 Park se bude rozprostírat po březích celé Lipenské přehrady. „Chceme co nejvíce využít stávající sportovní infrastrukturu, která je prakticky ve všech obcích. Kolem přehrady vede cyklostezka, takže se návštěvníci budou mezi sportovišti moci pohybovat na kole nebo na kolečkových bruslích,“ popisal plány marketingový ředitel ČOV Marek Tesař.

Že by se relativní odlehlost Lipna a také termín olympiády v Riu během letních letních prázdnin negativně projevily na návštěvnosti, si ČOV nepřipouští. „Rádi bychom na Lipno dostali děti s rodiči,“ dodal Tesař.

„Inspirujeme se Brazílií. Nabídneme možnost vyzkoušet si plážové varianty celé řady sportů,“ poodkrývá Michal Caban, který bude mít stejně jako na Letné na starosti program. „Připravujeme koncerty, světelné show a samozřejmě velkoplošné projekce olympijských přenosů a telemosty se sportovci z Ria,“

V centru parku bude také studio České televize. „Jde o model, který se nám osvědčil už během zimních her v Soči. Prostřednictvím vysílání z olympijského parku můžeme divákům nabídnout k přímým přenosům z Ria neopakovatelné emoce. A návštěvníci parku se opět mohou stát součástí živého vysílání,“ uvedl ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský.