Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Odposlechy, špionáž a žádné soukromí. Orwellova vize z románu 1984 se naplnila

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl v interview pro americkou televizi CBS News. že píše e-maily s vědomím toho, že je nejspíše čtou hackeří z Číny a Ruska. Je tedy pravděpodobné, že v rukou hackerů končí i e-maily dalších vysoce postavených politiků v USA včetně prezidenta Baracka Obama.

Útoky hackerů z Číny na e-mailové schránky amerických politků se poprvé provalily v roce 2010. Ale samozřejmě USA nezůstávají pozadu a také špehují e-maily vysoce postavených politiků z celého světa.

Stačí vzpomenout na rok 2013, kdy Edward Snowden zveřejnil zprávu, podle které americké tajné služby odposlouchávaly telefon německé kancléřky Angely Merkelové.

Celá kauza otřásla vztahy Německa a USA a vyvrcholila vyhoštěním nejmenovaného amerického agenta CIA z Berlína. Tento krok byl skutečně bezprecedentní a tvrdý, protože Německo je dlouhodobý a důležitý spojenec USA.

Není tedy těžké si představit, že americké tajné služby odposlouchávají telefony a čtou e-maily většiny politiků z celého světa.

"Americké soukromé firmy i americká vláda investují miliardy dolarů do ochrany proti útokům z kyberprostoru," řekl dále v rozhovoru Kerry.

Podle experta na geopolitiku Iana Bremmera, však "nejsou žádné efektivní obranné mechanismy, které by zabránily internetové špionáži. Neexistují také žádné zastrašující prostředky, které by hackery od útoků účinně odrazovaly, jako odrazují zbraně od útoků v konvenčních válkách.

Masivní celosvětová špionáž všech lidí americkou tajnou službou NSA sice vyvolala obrovský skandál, ale pochybuji, že by NSA a jiné tajné služby nějak výrazně změnily svoje praktiky.

Další divokou kartou jsou všechny obrovské technologické firmy typu Google a Facebooku, které o svých uživatelích ví naprosto všechno. Uživatelé sice poskytují dobrovolný souhlas se sběrem svých osobních dat, ale vzhledem k tomu, že Facebook i Googlu mají na trhu naprosto monopolní postavení, nezbývá uživatelům než s podmínkami souhlasit.

Orwellův svět, kdy všichni špehují všechny a nikdo si nemůže být jistý svým soukromím je dnes už realitou. Dokonce realitou, s kterou jsme v některých případech dobrovolně souhlasili - ať už používate Gmail, vyhledávač Google nebo Facebook, společnosti o vás vědí víc, než je zdrávo.

Tyto informace jsou kdesi na serverech, ke kterým mají přístup pouze společnosti a stát, pokud si o to požádá. Najdete tam všechno, celou vaší historii různých vyhledávání spolu s údaji kdy a odkud jste se připojovali. Dnešní společnost, kde neexistuje soukromí, kde všichni sledují všechny, zkrátka až moc důvěrně připomíná svět popsaný v Orwellově antiutopickém románu 1984.