Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Česku vyhynula kvůli nemocem pětina včelstev. V Belgii dokonce více než třetina

V Česku během letošní zimy uhynulo až 19,4 procenta včelstev, což je výrazně více než v předchozím roce. Hlavním viníkem bylo onemocnění varroóza. Vyplývá to z šetření mezinárodní asociace Coloss. Oznámila to tento týden Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která se na šetření podílela. Na otázky odpovědělo 977 českých včelařů.

„Potvrdilo se to, že poslední zima byla pro včelaře kritická. Zatímco loni ztráty včelstev v Česku činily 6,6 procenta, letos uhynulo nebo v zimním období ztratilo matku 19,4 procenta včelstev. Velké rozdíly jsou i mezi kraji. Nejvyšší úhyny zaznamenali včelaři v Moravskoslezském kraji, kde činily zhruba 32,5 procenta. Nejnižší byly naopak v kraji Vysočina a v Královéhradeckém kraji,“ uvedl biochemik a včelař z olomoucké přírodovědecké fakulty Jiří Danihlík.

Podle informací včelařů je hlavním viníkem velkých úhynů byla varroóza. Toto onemocnění přitom včely nezahubí, jestliže chovatel včas odhalí zvýšené napadení včelstva a zahájí léčbu.

Do mezinárodního projektu, který zjišťoval stav včelstev, se letos zapojilo 31 států. Největší úhyny zaznamenali v Belgii (36,5 procenta), v sousedním Rakousku to bylo 24,7 procenta. Nejmenší ztráty hlásí Norsko - jen 4,7 procenta.