Želva diamantová

Želva diamantová Zdroj: profimedia.cz

Severokorejskému farmáři uhynuly želvičky, Kim Čong-un ho nechal popravit

Hned dvě smutné zprávy dnes přinesl stranický severokorejský tisk. Zpráva první: Farma želv diamantových, kterou založil otec současného severokorejského diktátora Kim Čong-il, neprosperuje. Želvičkám se nedostávalo vody, a tak pomřely. Zpráva druhá: vedoucí farmy byl za nezvládnuté farmaření popraven. 

O případu informoval dnes britský deník The Daily Telegraph, který odkazuje na severokorejská média. Diktátor byl údajně značně rozezlen, když se dozvěděl, že mladé želvy v kádích, kde měly růst, uhynuly. Kim podle Telegraphu byl rozčilený především na správce želví farmy, což dokazují fotografie v dnešním deníku Rodong Sinmun (v překladu Deník pracujícího lidu). Kimův hněv ještě násobí fakt, že farmu zakládal a křtil otec Kim Čong-una Kim Čong-il.

Důvod, proč želvy uhynuly, správce farmy Kimovi vysvětlil. Problém byl především s vodou, která přestala proudit do speciálních nádrží, kde byly mláďata želv umístěny. Z důvodu pravidelné odstávky elektřiny, které jsou v Severní Korei velmi časté, se tak zastavil proud vody, který byl nezbytný pro udržení želv při životě. I přes toto vysvětlení se však Kim rozhodl správce farmy popravit a udělat z něj třídního nepřítele. Právě této kauze se totiž věnuje dnešní deník Rodong Sinmun.

Kim Čong-un rozsudky smrti nešetří. Jihokorejské zpravodajské služby upozorňují, že od počátky Kimovy vlády v prosinci 2011 nechal popravit více než sedmdesát členů strany, přičemž většinu z nich za nedostatečnou loajalitu. Mezi bizarní příklady poprav se pak řadí vedle správce farmy třeba inženýr, který špatně zkonstruoval budovu v Pchjongchjangu. Farmář, jemuž uhynuly želvy, byl zastřelen krátce po ukončení Kimovy oficiální návštěvy zmíněné farmy.