Podle webu dailyinfographics.eu Češi okupovali Slovensko až do roku 1993

Podle webu dailyinfographics.eu Češi okupovali Slovensko až do roku 1993 Zdroj: dailyinfographics.eu

Web s mapami tvrdí, že Češi okupovali Slovensko až do roku 1993

Web dailyinfographics.eu zveřejňuje nejrůznější mapy a infografiky, které mají dokumentovat historické události i současné dění ve světě. Někdy se na nich objeví i území, na kterém se dnes rozkládá Česká republika. A člověk se občas nestačí divit, k čemu „soudruzi“ v cizině dospějí.

Například na mapě, která má dokumentovat, kdy byly jednotlivé země Evropy naposled okupovány (vidíte ji nahoře na obrázku) je mnoho zásadních chyb a nejasností. Že okupace Nizozemska nacistickým Německem skončila v roce 1945 je správný údaj. O tom, že Sovětský svaz „okupoval“ Ukrajinu až do svého rozpadu v roce 1991 už můžeme diskutovat. U některých států je totiž zveřejněný počátek okupace, u jiných konec.

V případě České republiky a Slovenska najdete ale hodně velký nesmysl: Česko bylo okupováno podle mapy vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, což je pravda. Pak se ale podíváte na mapu Slovenské republiky a tam je napsáno, že byla okupována Československem (což si nelze vyložit jinak, že ti „zločinci“ byli Češi) a uvedený je rok 1993.

Jak je vidět, přepsat dějiny je strašně jednoduché.