Životní úroveň považuje za dobrou 68 procent Čechů

Životní úroveň považuje za dobrou 68 procent Čechů Zdroj: profimedia.cz

Proč pořád vzdycháme? Téměř 70 procent lidí hodnotí životní úroveň jako dobrou

Češi jsou (v Evropě vedle Řeků) mistři v kritice toho, jak se mají. Ovšem nový průzkum ukazuje, že spokojenost se životní úrovní je na novém rekordu.

Životní úroveň považuje za dobrou 68 procent Čechů, což je historické maximum. Jednoznačně převažuje odpověď, že úroveň je spíše dobrá (64 procent). Za rok se názor zlepšil u desetiny lidí, což je nejvýraznější nárůst v historii měření. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Spokojeni jsou častěji lidé s vyšším vzděláním.

Podobný optimismus jako letos ve společnosti převažoval naposledy v lednu 2007 a předtím v roce 1996. V obou letech hodnotilo životní úroveň jako dobrou 65 procent lidí.

V porovnání s průzkumem před rokem se mezi lidmi významně snížilo zastoupení krajních skeptiků, kteří považovali životní úroveň své domácnosti za špatnou a ještě očekávali, že se dál bude zhoršovat. Zvýšil se naopak podíl těch, kteří považují svou životní úroveň za dobrou a předpokládají, že taková zůstane i v dalších letech.

Spokojenost vyjadřují nejčastěji lidé s vyšším vzděláním, podnikatelé, odborní pracovníci a lidé odhadující svůj majetek na vyšší než jeden milion korun. Změnu pohledu ale STEM zjistil častěji u lidí, kteří podle svého hodnocení jsou v nepříznivé finanční situaci. Například u lidí se základním vzděláním se podíl zvýšil výrazněji než u vysokoškoláků, u kterých se téměř nezměnil.

STEM provedl výzkum mezi 13. a 20. říjnem letošního roku mezi 1049 lidmi staršími 18 let.