Byl slavný skladatel Bach podvodník?

Byl slavný skladatel Bach podvodník? Zdroj: youtube.com

Byl slavný skladatel Bach podvodník? Autorkou jeho známých děl je prý jeho žena

Muzikolog Martin Jarvis z univerzity Charlese Darwina v Austrálii má v otázce autorství slavných děl německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha jasno – podle jeho analýzy typu písma, kterými jsou napsány tyto skladby, je skutečnou autorkou kompozicí Bachova druhá manželka Anna Magdalena. Zprávu jako první přinesl britský deník The Sunday Telegraph.

Bach ve vyšším věku již nemohl psát a historici se domnívali, že jeho manželka Anna Magdalena, mu jen pomáhala zapisovat noty, které ji nadiktoval. Podle Martina Jarvise je však autorkou mnoha Bachových kompozic právě jeho žena, která skladby nezapisovala, ale přímo komponovala pod jménem svého manžela.

Výzkum profesora Jarvise se poprvé objevil v dokumentu Napsáno paní Bachovou, který natočila britská skladatelka Sally Beamish. Ta doufá, že její film pomůže změnit pohled na historii, ve které se téměř žádné ženské skladatelky nevyskytují.

Podle australského profesora nejsou od Bacha například slavné Goldbergovy variace, ty prý napsala jeho žena. Poslechnout si je můžete zde: