Co má nejbohatší Čech, Petr Kellner, vlastně v Číně?

Co má nejbohatší Čech, Petr Kellner, vlastně v Číně? Zdroj: profimedia.cz

Co má nejbohatší Čech, Petr Kellner, vlastně v Číně? Zde je jeho menu

Podle některých informací se nejbohatší Čech, Petr Kellner ze skupiny PPF, pohyboval v pondělí kolem delegace prezidenta Miloše Zemana v Číně. Nejlidnatější země světa je totiž pro něj spolu s Ruskem významným trhem. Co vlastně ale Kellner v říši středu má? Poměrně podrobně to před více než dvěma týdny popsal tamní list China Daily.

Především na čínském trhu působí od roku 2008 společnost Home Credit China, která sídlí v Šen-čenu v jihočínské provincii Kuang-tung. Po mnoha problémech a sporech zažívá tato firma poskytující spotřebitelské úvěry v poslední době obrovský růst a neustále expanduje.

Ve svém oboru patří jednoznačně mezi největší zahraničí hráče v Číně. Poskytuje služby už 6 milionům zákazníků, vytvořila 20 tisíc pracovních míst a disponuje kapitálem 3,2 miliardy eur. Společnost poskytuje půjčky na spotřební zboží, například na motorky a chtěla by je dávat třeba na oblíbené mobily. Home Credit působí už ve 14 provinciích a více než 150 městech a má přes 30 tisíc prodejních míst. „Spotřebitelské financování je důležitou součástí každého hospodářství, neboť urychluje ekonomický růst,“ vysvětlil listu China Daily strategii Mel Carvill, člen představenstva firmy.

Podle samotných Číňanů je Home Credit jednou z nejrozvinutějších firem pokud jde o infrastrukturu IT a call centra na trhu. Ty dokážou za den obsloužit i statisíce lidí.

Pro PPF je důležité, že 80 procent jejich čínských zákazníků je v produktivní věkové skupině 25 až 40 let.

Čínská strana se také enormně zajímá o další Kellnerovu aktivitu, kterou je biotechnologická společnost Sotio, jež vyvíjejí nové přípravky se zaměřením na léčbu nádorových onemocnění. Laboratoř Sotia v Číně má 3500 metrů čtverečních a pracuje zde 70 lidí, ale očekává se, že zde bude působit až 200 expertů. Kellnerova PPF v ní tuší obrovské zisky v budoucnosti.

V roce 2010 pak dostala povolení nová společnost pro spotřebitelské úvěrování v Tchien-ťinu, nazvaná Home Credit Consumer Finance (China), do které na začátku PPF, která do ní vložila 300 milionů čínských jüanů (kolem 30 milionů eur). Ta poskytuje produkty pro financování zboží dlouhodobé spotřeby, ale také pro vzdělávání a cestování. Tato speciální licence znamená pro Kellnera další zjednodušení, zejména při zpracování úvěrů i při refinancování.