Americký Vermont

Americký Vermont Zdroj: Don Landwehrle

Ráj na zemi: Americký Vermont zakázal už v roce 1968 billboardy, nestaví se tam ani výškové budovy

Největším bohatstvím je příroda a tak to musí i zůstat. Tak uvažují v americkém státě Vermont na severovýchodě USA. Už od roku 1968 (umí si to někdo u nás představit?) platí zákon, který zakázal billboardy a také žádná z místních staveb není vyšší než 38 metrů. A už podle všeho ani nebude. Nezdá se, že by to komukoli z obyvatel vadilo.

Billboardy byly zakázané proto, aby nadále v klidu a bez rušení mohly vynikat nevšední a nadále neporušené přírodní krásy Vermontu. Zasloužil se o to Ted Riehle (1924 – 2007), který za to celý život bojoval. Mimořádné úsilí jednoho člověka nakonec skutečně vedlo k rozhodnutí místních zákonodárců.

Chybějící reklama u silnic i jinde se pak stala jednou z nejoceňovanějších věcí, když turisté hodnotí Vermont. Samozřejmě, že informační tabule i v tomto americkém státě existují, ale slouží jen pro základní sdělení pro obyvatele a návštěvníky. Pokud jde o byznys, tak je povolováno upozornění, kolik kilometrů je vzdálen obchod či benzinová pumpa.

Mimochodem, billboardy na svém území zakázaly i další americké státy – Aljaška, Havaj a Maine. Všechny z důvodů uchování přírodních scenérií. A nevadí to ani politikům a stranám, které například v Česku před volbami zaplevelují města a okraje silnic mnoha reklamními plochami.

 Ve Vermontu se nestaví ani budovy vyšší 40 metrů a kromě jiného je zde druhý nejvyšší věk dožití ze všech států Spojených států.